language

Upišite traženi pojam

14. Fantastic Zagreb Film Festival: Najbolje od svjetskih žanrovskih filmova

Za one koji vole žanrovske filmove i žele biti u toku s najboljim svjetskim ostvarenjima, Zagreb je i ove godine najpoželjnije regionalno odredište…

Za ljubitelje fantastike i žanrovskog filma i ove će godine Zagreb od 27. lipnja do 7. srpnja biti najzanimljivije i najpoželjnije mjesto u regiji. Tada će se na prekrasnom prostoru Ljetnog kina Tuškanac i u Kulturno informativnom centru održavati 14. Fantastic Zagreb Film Festival na kojem će se prikazivati premijerni i kultni svjetski naslovi znanstvene fantastike, horora, trilera, fantasy filma, crne komedije te filmova avanture, akcije i animacije.

Ove će godine gledatelji moći vidjeti više od 40 naslova koje potpisuju autori iz Japana, SAD-a, Francuske, Južne Koreje, Austrije, Španjolske, Norveške, Irske, Kanade, Belgije, Švedske, Filipina. Također se očekuju i gosti – autori iz više zemalja.

Zanimljivo je da će se na festivalu prikazati i dva digitalno restaurirana hrvatska klasika – H-8 Nikole Tanhofera snimljenog 1958. i Gosti iz galaksije Dušana Vukotića iz 1981. godine.

Uz program ovoga festivala također se održava Fantastic Retro velikih žanrovskih klasika koji slave značajne jubileje, kao što su The Matrix koji slavi 25 godina, remek-djelo Alfreda Hitchcocka Prozor u dvorište koji je premijeru imao prije 70 godina, kultni japanski horor Audicija koji obilježava 25 godina te 2010: Odiseja u svemiru koja je nastavak kultnog filma 2001: Odiseja u svemiru.

U okviru industrijskog programa održava se trodnevni 10. Europski žanrovski forum na kojemu su najavljeni sudionici i stručnjaci iz Finske, Nizozemske, Estonije, Ukrajine, Škotske, Španjolske, Njemačke, Velike Britanije i Grčke.

14.06.2024.