language

Upišite traženi pojam

Mali Zagreb: Zastanite, pronađite, prepoznajte!

Kad prolazite zagrebačkim ulicama, spustite pogled i ugledat ćete Mali Zagreb, podsjetnik da minijature koje u svakodnevnom životu ponekad i ne primjećujemo čine naš život potpunijim i ljepšim.

Projekt Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će se od kraja lipnja nalaziti na ulicama Zagreba. Riječ je o malim kompozicijama koje izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloga kakvi su bili nekada. Svaki od njih posebno i svi zajedno odražavaju zagrebački identitet i refleksija su velikog svijeta u malom.

Te su autentične i živopisne minijature postavljene na frekventnim i zanimljivim zagrebačkim ulicama u središtu grada kao što su Martićeva, Petrinjska, Ratkajev prolaz, Vlaška ulica kao i ulice u njihovom okruženju. Ponekad se nalaze na rubnicima pločnika, drugi put u podnožju ograda ili na drugim javnim površinama… ali uvijek su dostupne oku pažljivog promatrača. Dovoljno je samo pogledati prema dolje i u velikom svijetu na neočekivanim mjestima otkriti onaj mali, za svakoga od nas doslovno i u prenesenom smislu važan svijet.

Projekt Mali Zagreb, koji za lakši obilazak prati i odgovarajuća karta, započeo je 2021. godine i poruka je autora kako treba obraćati pažnju na male stvari te i u njima „čitati“ o nekadašnjem gradskom životu, navikama i ljudima. 

14.06.2024.