language

Upišite traženi pojam

Zagreb Classic

Vrhunska klasika pod vedrim nebom

Zagreb Classic open air istinski je doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe. Vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici krajem lipnja za Zagrepčane i njihove goste izvode najbolje od glazbene klasike i to na jedinstvenoj pozornici pod zvijezdama na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava.

Djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, za ljubitelje klasične glazbe i one koji će to upravo postati, sinergijom talenta umjetnika izvode glazbenici  potvrđeni na prestižnim svjetskim pozornicama. No, zagrebačka je ipak posebna. Zagreb Classic open air svi, iako svatko iz svoje perspektive, vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije  glazbe, izvođača, publike i atmosfere grada.

Za razliku od uobičajenih glazbenih dvorana, za ovu priliku odjenut ćete sportsku ili casual odjeću te svoje mjesto na besplatnim koncertima pronaći na travnjaku, dijeleći s ostalima doživljaj vrhunske glazbe u doista posebnom ambijentu, s pogledom na zvjezdano nebo, prekrasne cvjetne lijehe i svjetla grada. Jer tu ste - u samom središtu grada, a opet, poneseni glazbom, tako daleko od njegove svakodnevice...

Zagreb Classic open air održava se od 2016. godine a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Dobrodošli!

Posjetitelje potičemo da na mjesto održavanja festivala ponesu svoju bocu vode koja se može puniti. Stanice za punjenje vode, poznate kao Zagrebački Franceki, nalaze se na Strossmayerovom trgu i Trgu kralja Tomislava.

Program 2024

Zagreb Classic
Preuzmi brošuru
Probe će se održati 21., 23. i 30. lipnja u predvečernjim satima na Trgu kralja Tomislava za izvedbu idućeg dana. Organizator zadržava pravo izmjene programa. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program se otkazuje. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

O izvođačima

Filmska klasika
Ljubitelji filmova nesumnjivo znaju koliko glazba znači za doživljaj filma, a kada je riječ o klasičnoj glazbi, ona može filmskom projektu podariti osobitu dimenziju. Osim što nosi bogatu tradiciju, njezina prepoznatljivost služi povezivanju priče, naglašavanju određenih aspekata radnje i daljnjem angažmanu gledatelja/ slušatelja.
The Swinging Count!
Američki jazz pijanist, orguljaš, bandleader i skladatelj William James “Count” Basie svoj nadimak duguje radijskomu voditelju koji ga je želio svrstati među aristokrate jazz glazbe, zajedno s Dukeom Ellingtonom i Earlom Hinesom.
Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavit će se programom kojega čine tri baleta povezana u cjelinu želeći festivalskoj publici ponuditi sugestivan pregled kazališnoga repertoara te večer vrhunskoga plesa u kojoj će uživati i gledatelji koji nisu poznavatelji baletne umjetnosti.
Zvijezdama u čast
Gradsko kazalište “Komedija”, zagrebački dom mjuzikla, ponosi se svojim velikim interpretima, svojim pjevačkim zvijezdama. Prošle godine napustilo nas je dvoje velikih umjetnika koji su obilježili “Komedijinu” glazbeno-scensku povijest, Sanda Langerholz-Miladinov i Branko Blaće - Bleki.
Bečki glazbeno-filmski festival
Po uzoru na Beč, koji ove godine obilježava 33. izdanje svoga sada već prepoznatoga glazbeno-filmskog festivala na Rathausplatzu, ovoga ljeta i Zagreb je pozvan pridružiti se toj jedinstvenoj manifestaciji.
Cine y tango
Talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi glazbeno obrazovanje započeo je u dobi od devet godina, najprije svirajući harmoniku, nakon čega počinje učiti i bandoneon. Diplomirao je s najvišim ocjenama na Glazbenom konzervatoriju Sveta Cecilija u Rimu.
Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a
Jedan od najsvestranijih i najkreativnijih glazbenika na domaćoj sceni, Damir Urban, tijekom više desetljeća karijere dokazuje da njegov glazbeni izričaj ne poznaje mjesto ni vrijeme i da ga nije moguće ograničiti na žanrove.
Zagrebačka filharmonija
Zagrebačka filharmonija orkestar je sa 150-godišnjom tradicijom vrhunskoga muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu.
#Zagreb #VisitZagreb #ZagrebClassic