language

Upišite traženi pojam

Zagrebački vremeplov: Prošlost u sadašnjosti

Sve do kraja listopada zagrebačke će ulice i trgovi živjeti „dvostrukim životom“, uz sadašnjost tu je i putovanje Zagrebačkim vremeplovom u bogatu prošlost čiji su likovi i običaji tu uz vas i za vas.

Zagrebački vremeplov zajednički je nazivnik za više programa kojima grad, sve do kraja listopada, na ulicama i trgovima Gornjega i Donjega grada oživljava svoju prošlost i u svakodnevicu uvodi likove, običaje i glazbu koji su dio zagrebačke tradicije.

Tako ćete na romantičnom Gornjem gradu od kraja svibnja do kraja rujna vikendom predvečer na ulicama susretati znamenite ličnosti zagrebačke prošlosti, likove iz legendi i povijesnih romana te uprizorene važne događaje. U prekrasnom gornjogradskom ambijentu, na povijesnim prostorima i u muzejima koji svjedoče o prošlosti, ti će susreti s povijesnim ličnostima imati posebnu vrijednost. Kako bi ugođaj toga putovanja zagrebačkim vremeplovom bio potpun i još bogatiji tu su i Gornjogradske glazbene vedute zahvaljujući kojima ćete na tom romantičnom prostoru slušati starogradske i ljubavne pjesme uličnih svirača koji su taj lijepi običaj održali sve do danas.

Program Folklorna scena u središte grada dovodi članove folklornih društava u narodnim nošnjama. Oni će pjesmom i plesom podsjećati na uzajamnu povezanost grada i njegove okolice, koja je tradicionalno Zagreb opskrbljivala hranom. Tako je bilo nekada, a unatoč globalizaciji zadržalo se do danas za sve koji na središnjoj tržnici Dolac kao i kvartovskim tržnicama traže svježe i zdrave namirnice lokalnih proizvođača. O tome svjedoči kip kumice Barice s Dolca, posvećen tisućama žena koje su iz okolice svakodnevno dolazile u grad s košarama punim proizvoda, noseći taj teški teret na glavi. Njima u čast na Dolcu ćete i ovoga ljeta vikendom susretati žene u narodnim nošnjama koje nude svoje proizvode, danas baš kao i nekada…

Sve do 18. listopada, Svjetskog dana kravate, priređuje se dvaput mjesečno i atraktivan program Smjena straže – Počasna satnija Kravat pukovnije. Možda niste znali da nošenje kravate, toliko važnog modnog detalja u svečanom i poslovnom odijevanju muškaraca, potječe od hrabrih hrvatskih vojnika koji su u 17. stoljeću sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu, a osobiti pečat njihovim odorama davao je crveni rubac – kravata što su je djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. U spomen na tradiciju i hrabrost vojnika hrvatske pukovnije u francuskoj vojsci obnovljena je Smjena straže. Atraktivan program koji se odigrava u središtu grada, a izvode ga 13 pješaka i četiri konjanika, privlači veliku pozornost Zagrepčana i turista.

10.05.2023.