Zagrebački vremeplov od kraja travnja do početka listopada nizom zanimljivih priredaba i programa oživljava prošlost grada i njegove običaje.

Gornji grad u prošlosti


Mislite li da ste vremeplovom otputovali u neko prošlo vrijeme? Varate se!

Gornjogradskim ulicama, tu pored Vas, doista prolaze glavni junaci nekih odavno ispisanih priča: likovi iz legendi, ali i stvarne osobe - svi oni mali i veliki ljudi koji su obilježili zagrebačku prošlost.

Folklorna scena

Zagrebačka okolica poznata je po mnogobrojnim folklornim društvima od kojih neka bilježe svoje postojanje i više od stoljeća. Odjeveni u prekrasne i jedinstvene narodne nošnje, na ulice Zagreba donose svoje folklorne običaje, pjesmu i ples.

Kumice s Dolca

Kad je tržnica Dolac svečano otvorena 1930. godine, bila je jedna od najvećih i najljepših tržnica u Europi, dok je danas najveća i najpoznatija tržnica u Zagrebu. Na samom vrhu stuba koje s lijeve strane vode na Dolac ponosno stoji kip žene - kumice s pletenom košarom na glavi. Trajni je to spomenik na tisuće i tisuće žena koje su iz okolice Zagreba svakodnevno dolazile u grad s košarama punim proizvoda iz svojih vrtova te vrlo često kilometrima pješačile s teškim teretom na glavi.

Kako uspomena na kumice, te vrijedne čuvarice dobrog duha starog Zagreba, ne bi ostala očuvana samo u obliku kipa, na Dolcu ćete tijekom lipnja pa sve do listopada susresti žene u prigorskoj nošnji koje oživljavaju sjećanje na tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.

Gornjogradske glazbene vedute

Iz ulice u ulicu, od veže do veže... Stoljećima i desetljećima prije, gornjogradskim ulicama čule su se starogradske i ljubavne pjesme uličnih svirača. Taj lijepi običaj zadržao se do danas.

Tkalčijana - ulica glazbe i zabave

Kroz jednu od najljepših zagrebačkih ulica, danas popularno zvanu Tkalča, nekoć je tekao potok Medveščak. Krajem 19. stoljeća potok je pretvoren u ulicu, koja je održavala svoju živost u malim obrtničkim radnjama, krčmama i javnim kućama. Danas, u ugodnom okruženju starih fasada, kafića i restorana, ta ulica opuštene atmosfere, tijekom ljeta postaje mjesto glazbe i zabave uz zvuke šlagera, šansona, starogradskih pjesama, jazza i klasike.

Smjena straže - Počasna satnija Kravat pukovnije

U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću hrvatska laka konjica, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupila je francuskoj vojsci. Vojničke vještine ali i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije „Royal Cravates” u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Kravata, danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika.

Obnovljenu Smjenu straže, utemeljenu na povijesnim činjenicama, možete pogledati u ceremoniji na predviđenim pozicijama, atraktivnim turističkim lokacijama - od Markova trga preko Trga bana Jelačića do Gospina kipa na Kaptolu.

 
Program izvodi 13 do 20 pješaka i 4 do 21 konjanika.