language

Upišite traženi pojam

Zagreb Classic 2024. – Vrhunska klasika pod vedrim nebom

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), Grada Zagreba te partnera, u Zagrebu će se od 22. lipnja do 2. srpnja održati Zagreb Classic 2024. na Trgu kralja Tomislava.

Tako će, u navedenom periodu, kroz ukupno 9 besplatnih koncerata, publika moći uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom. Na Zagreb Classicu 2024. nastupit će Ansambl GK Komedija, Balet HNK u Zagrebu, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Tango y cine, Urban&4, Zagrebačka filharmonija. Festival se održava od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Program Zagreb Classica 2024. se realizira u suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim uredima, a gradonačelnik Tomislav Tomašević ovom prilikom je izjavio: „I ovo ljeto Zagreb sugrađanima i posjetiteljima grada nudi niz kulturnih događanja, počevši s vrhunskim događajem za sve ljubitelje klasične glazbe, Zagreb Classicom. U 11 dana trajanja, na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava, djela hrvatskih i svjetskih glazbenika izvodit će renomirani glazbenici koji su nastupali na mnogim svjetskim pozornicama. Svi koncerti su besplatni, stoga pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane da budu dio ove glazbene priče koja iz godine u godinu doprinosi promociji i prepoznatljivosti našeg grada posebice u području kulture!“

Ovom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila: „Zagreb Classic nas i ove godine uvodi u ljeto na najljepši mogući način, uz vrhunske glazbene klasike, baletne izvedbe, filmske skladbe, jazz standarde i suvremena djela. Nastupaju, između ostalog, svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ovogodišnje izdanje donosi posebnu novost - dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu. Naime, posjetitelji će imati priliku uživati u  video projekcijama najpoznatijih opera i opereta, poput Čarobne frule, W.A. Mozarta i Šišmiša, Johanna Straussa mlađeg. Osim toga, pozivamo sugrađane i posjetitelje da ne propuste priliku prisustvovati otvorenim probama, što će dodatno upotpuniti doživljaj. Zagreb Classic predstavlja jedinstvenu pozivnicu za posjet glavnom gradu i prepuštanje neponovljivoj atmosferi koja oživljava zagrebačku kulturnu i glazbenu baštinu, stoga pozivamo sve da se pridruže ovom glazbenom putovanju i uživaju u nezaboravnim trenucima pod zvijezdama.“

Ističemo, šest koncertnih programa počinju u 21:00 sat, dok će tri programa početi u 20:30 sati. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Italije, Velike Britanije i Poljske, a cjelokupni program dostupan je na: https://www.infozagreb.hr/zagreb-classic. U slučaju nepovoljnih vremenski uvjeta, programi se, sukladno mogućnostima, prebacuju na drugi dan ili otkazuju.

13.06.2024.