Zagreb Classic

Vrhunska klasika pod vedrim nebom

Zagreb Classic open air istinski je doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe. Vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici od 23. do 29. lipnja za Zagrepčane i njihove goste izvode najbolje od glazbene klasike i to na jedinstvenoj pozornici pod zvijezdama na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava.

Djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, za ljubitelje klasične glazbe i one koji će to upravo postati, sinergijom talenta umjetnika izvode glazbenici  potvrđeni na prestižnim svjetskim pozornicama. No, zagrebačka je ipak posebna. Zagreb Classic open air svi, iako svatko iz svoje perspektive, vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije  glazbe, izvođača, publike i atmosfere grada. 

Za razliku od uobičajenih glazbenih dvorana, za ovu priliku odjenut ćete sportsku ili casual odjeću te svoje mjesto na besplatnim koncertima pronaći na travnjaku, dijeleći s ostalima doživljaj vrhunske glazbe u doista posebnom ambijentu, s pogledom na zvjezdano nebo, prekrasne cvjetne lijehe i svjetla grada. Jer tu ste - u samom središtu grada, a opet, poneseni glazbom, tako daleko od njegove svakodnevice...

Za vas će i ove godine svirati i pjevati vrhunski domaći i inozemni glazbenici i ansambli, svi pod ravnanjem proslavljenih dirigenata. Na ovogodišnjem Zagreb Classic open air festivalu će nastupiti violinisti Anastasya Petryshak i Francesco Manara, sopranistica Cristina Mosca, kantautorica Joyce Jonathan, ansambl Cameristi della Scala, Zagrebačka filharmonija, ansambl Hrvatskog narodnog kazališta, solisti, orkestar i zbor Gradskog kazališta Komedija, Jazz orkestar Hrvatske vojske, dirigenti Marcello Rota, Paolo Spadaro Munitto, Dinko Appelt i Davor Dropuljić, skladatelj i glazbenik Tonči Huljić i glazbenica Hana Huljić Grašo, pjevač i glumac Adalbert Turner – Juci i drugi.

Posebna će  večer biti posvećena izvanrednom opusu  i jubilejima skladatelja Alfija Kabilja koji je svojim glazbenim djelovanjem i svevremenskim mjuziklima obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije publike.

Zagreb Classic open air održava se od 2016. godine a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Dobrodošli! 

Program

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta programi se otkazuju

O izvođačima

Anastasiya Petryshak
Anastasiya Petryshak

Već je u najmlađoj dobi prepoznat njezin izvanserijski talent te je još kao dijete u rodnoj Ukrajini dobila više domaćih i međunarodnih nagrada. Školovanje i profesionalno usavršavanje je u dobi od samo deset godina nastavila u Italiji, a potom se, nakon što je u toj zemlji završila sve dostupne stupnjeve glazbenog obrazovanja, radi daljnjeg usavršavanja i specijalizacije preselila u Švicarsku.

Zbog impresivnog glazbenog obrazovanja kojim je obogatila i nadogradila iznimni glazbeni talent već ju je od rane dobi zapazila stručna glazbena javnost i publika te je, uz ostale, osvojila i nagradu „Europska osobnost u klasičnoj glazbi“. Surađuje s najboljim glazbenicima, a od 15. godine i s Andreom Bocellijem na čijim je brojnim koncertima gostovala u Italiji i inozemstvu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja te gostuje na najpoznatijim glazbenim pozornicama u Europi kao i u SAD-u, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Libanonu, Južnoafričkoj Republici itd.

Pred zagrebačkom publikom ova poznata violinistica nastupa uz operu Hrvatskog narodnog kazališta pod ravnanjem u svijetu cijenjenog talijanskog dirigenta Paola Spadara Munitta.

Alfi Kabiljo - Zagrebačko gradsko kazalište Komedija
Alfi Kabiljo - Zagrebačko gradsko kazalište Komedija

Alfi Kabiljo, hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer, skladao je glazbu za brojne filmove i televizijske serije te je autor mnogih popularnih skladbi i šansona za koje je dobio i velik broj nagrada.

Taj je iznimni autor najviše zapažen kao začetnik zagrebačke škole mjuzikla koja s jednakim sjajem traje i dalje.

Ovogodišnji Zagreb Classic open air prilika je da se tom iznimnom autoru u povodu njegovih jubileja oda zasluženo priznanje, a zagrebačku publiku nagradi uvijek rado slušanim arijama.

Upravo se u ovoj godini obilježavaju veliki jubileji maestra Kabilja – 60. obljetnica umjetničkog rada, 85. godina života te 50. obljetnica njegovog legendarnog i svevremenskog mjuzikla „Jalta, Jalta“, čije poruke možda nikada nisu aktualnije nego danas.

Publika Zagreb Classica će pod ravnanjem maestra Dinka Appelta imati priliku poslušati brojne soliste, orkestar i zbor Gradskog kazališta Komedija s kojim je umjetničko djelovanje Alfija Kabilja neraskidivo vezano.

Tonči Huljić & Hana Huljić Grašo
Tonči Huljić & Hana Huljić Grašo

Tonči Huljić je hrvatski skladatelj, tekstopisac i glazbeni producent. U hrvatskoj je javnosti poznat prije svega po velikom broju zabavno-glazbenih uspješnica za koje je dobio brojne nagrade. No, ostvario je i uspješnu inozemnu karijeru te je autor nekih od uspješnica australsko-britanskog ženskog violinističkog kvarteta Bond. Trajna suradnja veže Tončija Huljića sa svjetski poznatim pijanistom Maksimom Mrvicom. Na službenoj ljestvici Billboard Classical Crossover s nekoliko je svojih skladbi bio na prvom mjestu, zadržavši se na njoj više od 150 tjedana.

Kapitalno djelo skladatelja Tončija Huljića i Hane Huljić pod nazivom „Misa Mediterana“ je prvo takvo u svijetu, s obzirom na to da se radi o jedinstvenoj kombinaciji duhovne i pop-glazbe. „Misa Mediterana“ kreirana je po svim postulatima liturgijske mise te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda.

Pop misa „Misa Mediterana“ je praizvedena na Splitskom ljetu 2021. godine, a izvedba na Zagreb Classic open airu zacijelo će privući brojnu publiku.

Joyce Jonathan
Joyce Jonathan

Joyce Jonathan je francuska kantautorica mlađe generacije zapažena zbog svojih pjesama snažne individualnosti i lirske emotivnosti.

Već od sedme godine svira klavir te je uz glazbeno obrazovanje (klavir i pjevanje) vrlo rano započela s kantautorskim radom kojim je privukla pažnju javnosti. Prvi je album, koji je za manje od pola godine postao zlatan, a nedugo potom i platinast, izdala 2010. godine u dobi od 21 godine, da bi potom izdala još nekoliko albuma i singla zapaženog umjetničkog izraza i individualnosti zbog čega je rado viđen izvođač na brojnim pozornicama.

Koncert Joyce Jonathan na Zagreb Classic open airu održava se u sklopu francuskog predsjedanja Europskom unijom. Prethodit će mu dodjela nagrada za višejezično natjecanje glazbenih spotova u organizaciji Francuskog instituta i njegovih europskih kulturnih partnera u Hrvatskoj.

Marcello Rota
Marcello Rota

Marcello Rota talijanski je dirigent impresivne karijere. Ravnao je filharmonijskim orkestrima diljem svijeta i od 1995. godine nastupa na najprestižnijim koncertnim pozornicama. Pod njegovom dirigentskom palicom nastupaju najpoznatiji glazbenici i orkestri te najcjenjeniji pjevači ozbiljne glazbe. Na opernom repertoaru ima više od 40 opernih naslova skladatelja kao što su Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi i Puccini. Surađivao je s Andreom Bocellijem na brojnim svjetskim turnejama.

Na Zagreb Classicu ovaj dirigent svjetskoga glasa ravnat će koncertom na kojemu će sopranistica Cristina Mosca i Zagrebačka filharmonija izvoditi najljepšu filmsku glazbu.

 

Cristina Mosca
Cristina Mosca

Sopranistica Cristina Mosca je, nakon što je magistrirala na Konzervatoriju Antonio Vivaldi u Alessandriji, pohađala majstorske tečajeve kod mnogih istaknutih glazbenika. Pjevala je u mnogim opernim kućama te je nagrađivana na glazbenim natjecanjima.

Publika Zagreb Classic open aira čut će je u interpretaciji najljepše filmske glazbe. Glazbu će izvoditi Zagrebačka filharmonija, orkestar 150-godišnje tradicije, kojim će ravnati dirigent Marcello Rota, cijenjen na najpoznatijim europskim i svjetskim pozornicama.

Adalbert Turner Juci & Jazz orkestar HV
Adalbert Turner Juci & Jazz orkestar HV

Adalbert Turner Juci je glumac i pjevač. Glazbom se profesionalno bavi od 1992. godine, najprije kao član glazbenih sastava, a 1996. godine započinje solo karijeru. Kao solist je nastupao na više festivala. Suradnju s Gradskim kazalištem Komedija ostvaruje u mnogim mjuziklima koji su obilježili velik dio repertoara te zagrebačke kazališne kuće.

Na Zagreb Classic open airu Adalbert Turner Juci izvodi popularne pjesme Franka Sinatre u pratnji Jazz orkestra Hrvatske vojske pod ravnanjem dirigenta Davora Dropuljića.

Cameristi della Scala & Francesco Manara
Cameristi della Scala & Francesco Manara

Iz slavne milanske Scale dolazi ansambl Cameristi della Scala koji je gostovao na najpoznatijim glazbenim scenama u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Kini, Rusiji, Argentini, Izraelu, SAD-u itd. Dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada. Zagrebačka publika imat će priliku poslušati koncert koji su Cameristi della Scala prvi put izveli u glasovitom Carnegie Hallu, gdje su oduševili publiku i stručnu kritiku. Na repertoaru su djela talijanskog skladatelja Antonia Vivaldija i argentinskog skladatelja Astora Piazzolle.

U nastupu će im se kao poseban gost pridružiti svjetski poznat i cijenjen talijanski violinist Francesco Manara. Dobitnik je brojnih uglednih glazbenih nagrada te je rado viđen gost na mnogim pozornicama svijeta, kojima se pridružuje i ova zagrebačka.

#Zagreb #VisitZagreb #ZagrebClassic