language

Upišite traženi pojam

Otvoren Muzej gljiva

Otvaranjem Edukativnog centra i stalnog izložbenog prostora “Bogatstvo svijeta gljiva” na središnjem gradskom trgu Zagreb je dobio i Muzej gljiva, u kojemu će posjetitelji kroz pet tisuća eksponata moći upoznati živi svijet gljiva.

Zagreb je dobio i svoj Muzej gljiva. Otvoren je na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Jelačića, a njegov službeni početak rada obilježen je svečanim otvaranjem Edukativnog centra i stalnog izložbenog prostora “Bogatstvo svijeta gljiva”. Muzej su osnovali Grad Zagreb i Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić”. Ideja da se otvori takav centar postoji već dulje vrijeme, a njezin inicijator je znanstvenik, agronom i najveći autoritet u području gljivarstva u Hrvatskoj dr. sc. Romano Božac.

Centar je osmišljen kao izložbeno-edukativni prostor gdje će se posjetiteljima prezentirati žive gljive u njihovom izvornom obliku i prirodnom staništu. Osim toga, u Centru će se održavati razna stručna i edukativna predavanja, kao i stručno i znanstveno prikupljanje i liofiliziranje prikupljenih gljiva, izlaganje stručno determiniranih eksponata, organiziranje radionica i izleta za djecu i odrasle radi što bolje edukacije o svijetu gljiva, kao i potrebi očuvanja prirodne bioraznolikosti…

Otvaranjem ovoga muzeja Zagreb je postao jedna od rijetkih metropola koja zaljubljenicima u gljivarstvo pruža mogućnost da se na jednom mjestu upoznaju i informiraju o zanimljivostima iz svijeta gljiva. U muzeju su trenutačno izložene 54 vrste gljiva, a do konca lipnja ispunit će se s oko pet tisuća eksponata, kada će biti otvoren za građanstvo.

03.06.2013.