language

Upišite traženi pojam

Upoznajte Zagreb na dva kotača

Provozajte se ulicama Zagreba na javnom biciklu, koji sada možete unajmiti na šest lokacija u središtu grada za cijenu od svega osam kuna po satu i tako brže stići do željenog cilja ili krenuti u obilazak zagrebačkih znamenitosti na dva kotača.

Želite li upoznati Zagreb na biciklu, možete ga unajmiti na šest lokacija u središtu grada. Zasad se iznajmljuje samo pedeset bicikala, jer riječ je o pilot-projektu sustava javnih bicikala, koji će se testirati u sljedeća tri mjeseca.

Ovu poduzetničku ideju portala Pametna kuna i 24 sata, za koju su osvojili drugu nagradu na natječaju “Pametnom idejom do uspjeha”, osmislili su Krešimir Dvorski i Ante Gustin, a sada su dobili i podršku Grada. Ideja tog mladog dvojca bila je da se biciklima u središtu grada kao dopunom javnom prijevozu najprije koriste Zagrepčani, a zatim i turisti. Bicikli se mogu unajmiti na Glavnom kolodvoru, ispred Tehničkog muzeja u Savskoj ulici, na raskrižju Petrinjske i Amruševe te Gundulićeve i Varšavske ulice, zatim ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke te u Šubićevoj ulici pokraj tržnice na Kvaternikovom trgu.

Sustav se temelji na primjeni smart kartice koja očitava mjesto i vrijeme podizanja kao mjesto i vrijeme vraćanja bicikla. Korisnicima je za registraciju potrebna kreditna ili debitna kartica, a prije prvog najma bicikla potrebno je aktivirati nextbike račun. Registracija je potpuno besplatna, a za aktivaciju računa treba uplatiti 79 kuna, kojima se financira vožnja biciklom. Prvi sat vožnje se ne plaća, a svaki sljedeći sat stoji osam kuna. Korisnik će platiti naknadu od 750 kuna ako bicikl ne vrati nakon 24 sata.

Zainteresirani za vožnju javnim biciklom zagrebačkim ulicama mogu se registrirati na web stranici nextbike.hr te na recepcijama hotela, hostela ili u turističkom informativnom centru. Najam se ostvaruje putem terminala na stanici za bicikle, mobilne aplikacije ili korisničke kartice, nakon čega će korisnik dobiti šifru za otključavanje lokota i krenuti u vožnju biciklom. Usluga prestaje dolaskom na stanicu, zaključavanjem bicikla i odjavom na terminalu ili obavještavanjem službe za korisnike.
 

03.06.2013.