language

Upišite traženi pojam

Susret animatora iz cijelog svijeta

Na ovogodišnjem, dugometražnom izdanju festivala Animafest, koji će se održati od 4. do 9. lipnja u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, ljubitelji animacije doista će imati razloga za zadovoljstvo jer ih očekuje iznimno bogat program filmova uz niz popratnih događanja.

Ljubitelji animiranog filma znaju da je lipanj u Zagrebu rezerviran i za Animafest, jednu od najvažnijih svjetskih manifestacija animiranog filma uz koju se vezuje upravo ime Zagreba. Festival je natjecateljskog obilježja, a razvio se na tradiciji poznate Zagrebačke škole crtanog filma. Prvi festival organiziran je 1972. godine kada je Međunarodna asocijacija animiranog filma izabrala Zagreb za domaćina bijenalnih susreta animatora iz cijelog svijeta. Otad se kroz razne programe sustavno prati svjetska animacijska produkcija, a 2005. godine u program Animafesta uvodi se dugometražni animirani film. Time bijenalna priredba prerasta u godišnju manifestaciju, pri čemu su neparne godine posvećene dugometražnom, a parne kratkometražnom filmu.

Program ovogodišnjeg, dugometražnog izdanja festivala Animafest Zagreb 2013., koji će se održati od 4. do 9. lipnja u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, iznimno je bogat filmovima i popratnim događanjima. Za glavnu nagradu festivala – Grand prix Velikog natjecanja, borit će se devet filmova, dok će u programu Svjetska panorama, koji mnogi smatraju najzanimljivijih na ovom festivalu, publika ponovo moći vidjeti niz filmova inovativnih autora rađenih novim tehnikama.

U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju ovogodišnji tematski program “Was ist Europa” posvećen je filmovima koji obrađuju društveno-politički život Europe 20. stoljeća do danas. Budući da ove godine Norveška slavi 100. godišnjicu animacije, tom velikom događaju Animafest Zagreb 2013. također posvećuje posebnu programsku cjelinu, a vrlo je zanimljiv i program za djecu i mlade, koji obuhvaća dvanaest animiranih dugometražnih filmova i dvije posebne projekcije – “Lota i tajna mjesečeva kamena” te “Na Makovom brdu”.

Uz još niz zanimljivosti koje očekuju ljubitelje crtanih filmova, uz Animafest se vezuju i razna popratna događanja – od organiziranja izložbi, a ove će ih godine biti čak tri, do realizacije projekta Animafest goes MSU. Tako će se na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti tijekom održavanja festivala prikazati šesnaest izabranih radova koje će osim ljubitelja animacije moći pogledati i slučajni prolaznici.

Sve informacije o ovogodišnjem programu mogu se pronaći na adresi www.animafest.hr, a za lakše snalaženje tu je i Animafestova mobilna aplikacija kojom se nudi mogućnost pregledavanja filmskog programa, a uključuje fotografije filmova, sinopsise, vrijeme projekcija i lokacije.

03.06.2013.