Obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča 2022.

Kao poklon svojim sugrađanima i posjetiteljima povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, Društvo turističkih vodiča grada Zagreba, najstarije udruženje turističkih vodiča u Republici Hrvatskoj, koje iduće godine obilježava svoju 50. obljetnicu, organizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba 19. veljače 2022. (subota) dva tematska razgleda.

  DEVET STOLJEĆA KAPTOLA I GRADECA

  S Trga bana Jelačića, koji je nosio to ime već 1850. godine kad su se ujedinili Gradec i Kaptol u jedinstveni grad krećemo u otkrivanje dvije srednjovjekove jezgre: Kaptola i Gradeca. Osnivanje biskupije krajem 11. stoljeća i početak gradnje katedrale istovremeno je i početak razvoja Kaptola i okolnih naselja. Preko Dolca, tržnice „pod vedrim nebom“ uređene u dvadesetim godinama 20. stoljeća i Tkalčićeve, gdje je nekad potok Medveščak pokretao 25 mlinova stižemo do Kamenitih vrata, zadnjih sačuvanih vrata na Gradec. Vidjet ćemo kako je izgledao Gradec prije, a kako nakon ujedinjenja s Kaptolom, gdje je Kristofor Stanković otvorio kazališe, a što je kontesa Klotilda Buratti, rođena Vranyczany-Dobrinović ostavila svome gradu. To i puno više u šetnji Gornjim gradom.
  Vodiči: Branka Leljak, Dubravka Brandić, Vjenceslav Vlahov

  NAJLJEPŠE LJUBAVNE PRIČE GRADA ZAGREBA

  Želite li saznati nešto novo o starom Zagrebu, čuti drevne legende i starozagrebačke tračeve? Vidjeti gdje su živjeli neki poznati i manje poznati Zagrepčani, koga su voljeli i tko je volio njih? Obiđite gornjogradske ulice i čujte gornjogradske priče od Agramerice Kristine! 
  Vodič: Kristina Andreić

  Mjesto i vrijeme polaska: Turistički informativni centar, Trg bana J. Jelačića 11 u 11.00h

  Trajanje razgleda: 2 sata

  Svoj dolazak možete najaviti na: turisticki.vodici.zagreba@zg.t-com.hr

  Razgledi će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

  Grupa za temu Najljepše ljubavne priče grada Zagreba je popunjena s danom 12.2.2022, te će novi termin za sve zainteresirane biti objavljen naknadno, zajedno s novim tematskim razgledima u proljeće 2022.

  Objavljeno: 15.02.2022