Lauba

LAUBA je sada mjesto iskustva, učenja, zabave i društvene interakcije. Ona priča priču o suvremenoj umjetnosti na svoj način.

+385 1 6302 11, +385 1 6302 115
+385 1 6302 142

Možda ste se pitali što riječ LAUBA znači ... Ovo je vrlo osobna riječ za vrlo osobni prostor. LAUBA označava kružno mjesto i njeno podrijetlo nalazimo u njemačkoj riječi laub, što znači lišće. Stablo, tako posebno mjesto s drvenim vrhovima, jedva dodirljivo; bilo je mjesto za igre i natjecanja. Popeti se na stabla i osvojiti cijelu Laubu bez dodirivanja tla! To je bila sveta misija. Kada je postignuta, došlo je do novog nemogućeg izazova; da se u najkraćem roku napravi potpuni krug sa što manjim brojem poteza.

Tako je LAUBA ostao sinonim za pokretanje igre!

LAUBA je sada mjesto iskustva, učenja, zabave i društvene interakcije.  Ona priča priču o suvremenoj umjetnosti na svoj način. LAUBA je jedinstveni prostor u našem gradu, na samom ulazu, nalazi se Bistro i caffe bar LAUBa, koji služi kao zajedničko mjesto susreta za obje aktivnosti. Djeluje cijeli dan, kombinirajući različite oblike poslovanja, stilove života i radne ritmove. Stoga mu je dano ime People and Art House. LAUBA je neprofitna organizacija, s jednom zaposlenom osobom, kustosicom Jelena Pavlinušić i osam volontera. Programom upravljaju njihovi i samostalni stručnjaci, angažirani za različite projekte. Za samo otvaranje, LAUBA je pokazala kombinaciju djela iz zbirke LAUBA i trenutne produkcije umjetnosti. Radovi mlađe i srednje generacije umjetnika, napokon su dobili svoj izložbeni prostor u gradu. LAUBA je predstavila svoje sadašnje djelo, ali je služila i kao laboratorij za umjetničke eksperimente i mjesto kulturnih inovacija. Tijekom prve godine predstavljena je zbirka LAUBA. Koncept se zove (NE)stalna izložba jer su se neki od njegovih segmenata promijenili na mjesečnoj osnovi. Razliku između izložbe zbirke i privremenih izložbi brišu se, međusobno koegzistiraju i izvode najbolje. Umjetnici s kojima LAUBA surađuje također su stvorili dijelove programa i pridonijeli njihovim znanjem i vještinama.

Interaktivni program nastavit će se i nakon prve godine na isti način na koji će i dalje predstavljati svježe proizvedene radove zanimljivih umjetnika. Njihov cilj je predstaviti i pomoći otkriti nove oblike umjetničkog izražavanja hrvatskih likovnih umjetnika, pridonijeti podizanju javne svijesti o hrvatskoj modernoj i suvremenoj umjetnosti i sudjelovati u međunarodnim kulturnim trendovima. LAUBA potiče suradnju i razmjenu znanja i izložbi sa sličnim institucijama kako bi pratila i podržala trenutnu produkciju umjetnosti u Hrvatskoj i pomogla joj da se pridruži međunarodnim trendovima. Kreativnim i zanimljivim izložbenim konceptima i raznim dodatnim programima, LAUBA nudi široj javnosti susret s suvremenom vizualnom umjetnošću. Otvoren je za kustoske koncepte i umjetničke projekte koji su pozvani da nam se pridruže u izradi programa u skladu s misijom LAUBA.

Informacije o koronavirusu

Poznati o Zagrebu

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

David Byrne

David Byrne

Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik

Izvor: www.mvinfo.hr

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival