language

Upišite traženi pojam

Knjižnice

Zagreb je brojnim hrvatskim književnicima ponudio prazne stranice na kojima su mogli pisati svoje priče. Tako su u njemu svoj dom pronašli Miroslav Krleža, August Šenoa, Tin Ujević, Marija Jurić Zagorka i Antun Gustav Matoš te zagrebačko podneblje iskoristili kao mjesto radnje u svojim djelima.

Grad podno Sljemena ima bogatu književnu tradiciju i veliku čitateljsku publiku, stoga ne čudi što je maksimalno obogaćen riznicama knjiga. Poznata kao hrvatska čuvarica pismenosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica svoj je dom pronašla upravo u Zagrebu, a uz nju su diljem grada raspoređene manje knjižnice, jedna u skoro svakom kvartu. Nađete li se u Zagrebu i osjetite potrebu za listanjem tih čarobnih svezaka, navratite do najbliže knjižnice i zavirite u bogatu hrvatsku i svjetsku povijest književnosti.
Svakako se upoznajte i s djelima smještenima u Zagreb, kao što su to Zlatarevo zlato A. Šenoe ili pak serijal Grička vještica M. J. Zagorke, te pratite stope glavnih junaka i upoznajte se s lokacijama opisanim u romanima. Zagreb je idealno odredište za sve knjigoljupce!