language

Upišite traženi pojam

Posveta velikanu: Otvorena kuća karikature Oto Reisinger

Kuća karikature Oto Reisinger posveta je velikom karikaturistu, ali i bezvremenski pogled na svijet u kojem mnoge teme nikada ne gube na aktualnosti.

Poznati hrvatski karikaturist Oto Reisinger, koji je umro prije osam godina, ostavio je bogat opus u kojemu je više od 50.000 crteža. Uvijek aktualan, duhovit i s nepogrešivim načinom da kroz simpatične scene u kojima su glavni junaci Pero, Klara i Štefek kaže bezvremenske istine o mnogim lokalnim i globalnim temama.

Dugogodišnju je ideju o otvaranju kuće posvećene ostavštini Ota Reisingera realizirao njegov unuk. Ona se nalazi u Radićevoj 44, ulici koja povezuje središnji Trg bana Josipa Jelačića i Gornji grad.

Opus Ota Reisingera tematski je podijeljen na više cjelina, kao što su svakodnevica, politika, sport i zdravlje, ekologija itd. pa je svakom od njih posvećen određeni prostor. Isto su tako tu izlošci posvećeni njegovim stripovima, Otu Reisingeru kao osobi kao i brojnim nagradama koje je dobio za svoj rad.

S obzirom na doista bogat opus, koji je nemoguće odjednom predstaviti, izlošci će se mijenjati zadržavajući uvijek kao konstantu glavne karakteristike autorova djela: izvanredno crtačko umijeće i duhovite skice iz privatnog i javnog života koje izazivaju osmijeh, ali govoreći o svijetu oko nas nerijetko i smijeh kroz suze.

Photo credit: Kuća karikature Oto Reisinger

15.05.2024.