language

Upišite traženi pojam

Park prirode Medvednica: Obnovljen Rudnik Zrinski

Rudnik Zrinski, koji se nalazi u omiljenom izletištu Zagrepčana, otvoren je nakon obnove. Želite li vidjeti srednjovjekovni rudnik i saznati kako su živjeli i radili rudari posjet Zagrebu za to je prava prilika.

U sklopu Parka prirode Medvednica, zaštićenog prostora istoimenog planinskog lanca, nalazi se rudnik Zrinski koji je za posjetitelje otvoren prije dva desetljeća, a ove je godine obnovljen. Rudnik je s radom započeo u 16. stoljeću kada je na tom prostoru pronađen galenit u kojem je primjesa skupocjeno srebro. Tada je započela eksploatacija tako da je tridesetak rudara svakog dana u smjenama koje su trajale od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu. No, mukotrpan je rad davao skromne rezultate: trebalo je istaliti čak tonu galenita da bi se dobilo samo pola kilograma srebra. Vlasnici rudnika, članovi obitelj Zrinski, zbog toga su već polovicom 17. stoljeća odlučili zatvoriti rudnik.

Tako je ostalo sve do 2004. godine kada je rudnik, prvi u Hrvatskoj, otvoren za posjetitelje. Samo dvije godine nakon otvaranja, rudnik je zbog svoje vrijednosti proglašen zaštićenim turističkim dobrom Republike Hrvatske.

U ovogodišnjoj obnovi, u koju je uloženo 190.000 eura, rekonstruiran je cjelokupni unutarnji prostor, renovirani su stari kipovi i skulpture te su izrađene i neke nove. Rudnik je obogaćen dodatnim vizualnim i zvučnim efektima te je napravljena rasvjeta u skladu s ekološkim zahtjevima. Obilazak rudnika traje oko pola sata te je prilika da posjetitelji saznaju mnogo ne samo o ovom rudniku nego i o teškom životu rudara u srednjem vijeku.

Obilazak je, uz prethodnu najavu, moguć za grupe i pojedince isključivo uz vođenje ovlaštenog vodiča. Kako je temperatura u rudniku tijekom cijele godine 12 stupnjeva, za obilazak se – i kad se dolazi ljeti – preporučuje toplija i slojevita odjeća te odgovarajuća obuća.

Inače, Medvednica i njezin najviši vrh Sljeme popularno su zagrebačko izletište na koje iz grada vodi žičara.

Naslovna fotografija: Lice grada

15.05.2024.