language

Upišite traženi pojam

Odredište: Zagreb

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti predstavljeno 14. izdanje projekta Odredište: Zagreb kojeg provodi Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade.

Riječ je o projektu gdje se sustavnom edukacijom učenika srednjih škola nastoji podići svijest o vlastitom gradu te upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba. Ove godine je, ukupno je s mentorima, sudjelovalo 75 sudionika, a radi se o školama:

  • XII. gimnazija –  „Dvanaesticom do Dvanaeste”
  • Elektrotehnička škola – „Zagreb All in One”
  • Hotelijersko – turistička škola Zagreb – „Zagrebački Stonehenge”
  • Obrtnička škola za osobne usluge – „Zagreb očima fotografa”
  • Prirodoslovna škola Vladimira Preloga – „ZET u ZET”
  • Škola za medicinske sestre Mlinarska - „ Slatko-slani Zagreb u funkciji zdravlja“

 

Ovom prigodom, direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld je izjavila: „Projekt Odredište: Zagreb s novim imenom i vizualnim identitetom, kao sljednik projekta Kultura turizma, nastavlja s istim entuzijazmom, ali s još svježijim, marljivijim i kvalitetnijim pristupom poticati učenike srednjih škola grada Zagreba da još više zavole svoj grad, istraže njegove skrivene ljepote i promisle o turističkim, kulturnim i prirodnim mogućnostima koje pruža. Projekt je prepoznala i Svjetska turistička organizacija - UN Tourism na čiji sam poziv nedavno predstavila projekt u njihovom sjedištu u Madridu, a posebna nam je čast da je predstavnik UN Tourisma g. Luis Nicolás Barrios, regionalni menadžer za inovacije, edukacije i investicije, nazočio današnjoj prezentaciji i uveličao cijeli događaj. Jako smo ponosni na sve učenike koji u okviru ovog projekta neumorno istražuju turističku stranu grada i promišljaju o načinima kako unaprijediti turističku ponudu i stvoriti nove, autentične doživljaje.“

Predstavnik UN Tourism, g. Luis Nicolás Barrios je izjavio: „UN Tourism zagovara obrazovanje jer vjeruje da su informirani i obrazovani pojedinci ključni za održivi razvoj turističke industrije. Obrazovanje potiče razumijevanje i poštivanje različitih kultura i okruženja te promovira odgovorne i etičke prakse u turizmu. Nadalje, dobro obrazovana radna snaga pojačava konkurentnost i inovacije industrije, osiguravajući njezinu otpornost i pozitivan utjecaj na ekonomije i društva diljem svijeta. Projekt Odredište: Zagreb predstavlja izvanredan primjer srednjoškolskog obrazovanja i čestitamo svim sudionicima na uspjehu ovog projekta.“

Podsjećamo, Kultura turizma, odnosno Odredište: Zagreb projekt je koji je TZGZ započela u akademskoj godini 2010./2011. Svake godine, tijekom jednosemestralne izvannastavne aktivnosti, učenici odabranih zagrebačkih srednjih škola imaju zadatak, u dogovoru s voditeljima projekata, osmisliti i realizirati projekte s turističkom tematikom koje, potom, javno prezentiraju. Od 2010. godine, u Odredištu: Zagreb sudjelovalo je više od 80 škola, a svojim idejama i projektima obogaćivalo ga je više od 2.000 učenika.

13.05.2024.