language

Upišite traženi pojam

51. Animafest Zagreb: Najbolje iz svjetske produkcije animiranog filma

Animafest Zagreb i ove će godine prikazati najbolje od svjetske produkcije animiranog filma, ali i donijeti zanimljive edukativne sadržaje.

Pedeset i prvi Svjetski festival animiranog filma Animafesta Zagreb, nastao na tradiciji glasovite Zagrebačke škole animiranog filma, održava se od 5. do 10. lipnja i to u Kinu SC, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama.

Za Animafest, koji je prošle godine obilježio 50 godina postojanja, prijavljeno je više od 1800 filmova iz više od stotinu zemalja.

Na festivalu će biti prikazano više od 300 filmova, najboljih u svjetskoj produkciji. Uz prestižna natjecanja, koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte, posjetitelji će moći gledati filmove iz programa za djecu i mlade, blok filmova posvećenih znanstvenoj fantastici u animaciji kao i programe Majstori animacije i Svjetska panorama. Profesionalce očekuje deseti znanstveni skup Animafest Scanner X, a bit će i brojnih predavanja, radionica i drugih edukativnih sadržaja.

Pobjednički film na ovom festivalu kandidira se za nagradu Oscar.

Već su poznati dobitnici nekoliko nagrada koje će biti uručene na Animafestu Zagreb. Izdvajamo Nagradu za životno djelo čiji je dobitnik William Kentridge iz Južnoafričke Republike. Kentridge je vodeće ime suvremene svjetske umjetničke scene univerzalnog opusa, uključujući postignuća u domeni autorskog animiranog filma, dijelom izvedenog osebujnom tehnikom ugljena na papiru koja njegovim „crtežima u pokretu“ daje poseban pečat.

10.05.2023.