language

Upišite traženi pojam

Hrvatski državni arhiv

Marulićev trg 21

Središnja i matična arhivska ustanova, čuva, zaštićuje, stručno obrađuje i daje na korištenje pisanu baštinu.

Hrvatski državni arhiv (HDA), središnja je i matična arhivska ustanova  koja čuva, zaštićuje, stručno obrađuje i daje na korištenje pisanu baštinu nastalu radom središnjih tijela državne uprave, prosvjetnih, kulturnih, zdravstvenih i vojnih ustanova te gradivo nastalo djelatnošću hrvatskog iseljeništva te istaknutih pojedinaca i obitelji.

Počeci današnjeg HDA simbolički se vežu uz 1643. godinu, kad je temeljem saborske odluke izrađena posebna škrinja povlastica Kraljevine u kojoj su čuvane zemaljske isprave, povlastice i zakonske odredbe. Od 1913. godine HDA se nalazi u strogom centru Zagreba, na Marulićevu trgu 21, u prepoznatljivoj fin de siècle zgradi. Ova najznačajnija palača hrvatske secesije, ujedno i zaštićeni spomenik kulture, zamišljena je kao samostalni objekt u perivoju i odlično je uklopljena u urbanistički model Donjega grada, osobito zagrebačke Zelene potkove. Visoka polukupola nad Velikom čitaonicom u središnjemu dijelu zgrade s četirima stupovima, na kojima se nalaze bakrene skulpture s po četiri sove koje nose globuse, savršen su prikaz identiteta znanja i prepoznatljiva vizura ovog monumentalnog remek-djela.

Osim arhivske djelatnosti Hrvatski državni arhiv sa svojim raznovrsnim informacijskim resursima i javnim programima – izložbama, radionicama, programima za djecu, stručnim vodstvima, projekcijama filmova i predavanjima otvara svoja vrata svakodnevno za širu javnost i zainteresirane građane.

Vođeni razgledi reprezentativnog dijela zgrade odvijaju se svakog radnog dana u 13 i 14 sati, za veće grupe uz najavu na broj telefona + 385 1 4801 930 ili putem elektroničke pošte kpa@arhiv.hr