Ana kuha, Zagreb voli
Ana Ugarković, poznata hrvatska chefica, vraća se na zagrebačku kulinarsku scenu s novim video serijalom Ana kuha, Zagreb voli, nastalim u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.
U toploj i šarmantnoj atmosferi, Ana kroz niz kratkih recepata otkriva jednostavna, sezonska jela inspirirana godišnjim dobima, tržnicama, zagrebačkim kvartovima i ljudima.
EPIZODA 1 - USKRS
Prva epizoda donosi dašak proljeća na tanjuru – posvećena je uskršnjim blagdanima i sezonskim namirnicama koje obilježavaju ovo godišnje doba.
Omlet od medvjeđeg luka, divljih šparoga i kozjeg sira
1 vezica svježih divljih šparoga
1 vezica svježeg medvjeđeg luka
12 jaja
ekstra djevičansko maslinovo ulje
250 g svježeg kozjeg sira
Naribana korica limuna
Sol i svježe mljeveni papar
Zagrijte pećnicu na 200 °C
Šparoge blanširajte kratko, u slanoj kipućoj vodi, tek toliko da postanu zelene.
Ocijedite ih i ohladite u ledenoj vodi i narežite na manje komade, od oko 2 cm.
Izmiksajte medvjeđi luk s dva jaja u pire, zatim pomiješajte sa šparogama, ostatkom
jaja, kozjim sirom i koricom od limuna. Posolite i popaprite. Ulijte u tavu sa zagrijanim
maslinovim uljem i pustite da se omlet stisne s donje strane. Premjestite tavu u
pećnicu i pecite oko 6 minuta, dok se ne stisne i s gornje strane.
Preokrenite omlet iz tave na tanjur, narežite i poslužite.
EPIZODA 2 - POVRATAK
Ana Ugarković za vas priprema njeno omiljeno zagrebačko jelo, to su faširanci i krumpir salata.
Faširanci
(za 4 osobe)
Sastojci:
-250 g mljevene svinjetine
-250 g mljevene teletine
-1 veća žemlja, narezana na kockice
-60ml mineralne vode, gazirane
-60g svježe naribanog Parmigiano-Reggiano sira
-1 ljubičasti luk, sitno nasjeckan
-1 vezica sitno nasjeckanog svježeg lišća peršina
-1 jaje
-sol i svježe mljeveni papar
-ekstra djevičansko maslinovo ulje
-krušne mrvice za uvaljati faširance
Priprema:
Kockice žemlje prelijte mineralnom i pustite da se namoče, oko 5 minuta.
Prvo pomiješajte Parmigiano-Reggiano, luk, peršin, jaje, sol i papar, neka se dobro
sjedine pa dodajte svinjetinu i teletinu. Stisnite namočene žemlje u šaci, kako biste istisnuli
višak vode pa i to dodajte smjesi. Faširance oblikujte rukom u kugle koje onda malo spljoštite.
Nakon toga ih uvaljajte u krušne mrvice, otresite višak i posložite na lim za pečenje.
Prekrijte ih folijom i stavite u hladnjak, najmanje na sat vremena.
Faširance pržite sa svake strane na maslinovom ulju, dok ne porumene.
Prebacite ih na pladanj s kuhinjskim ručnicima, kako bi ocijedili višak masnoće.
Faširance poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.
Krumpir salata
(za 4 osobe)
Sastojci:
-1/2 kg krumpira, crvenog
-morska sol
-sok od 1 limuna
-60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
-15 ml Dijon senfa
-pola vezice mladog luka, narezanog na ploške
-šaka potočarke I(li) rikule, za serviranje
-100ml tople vode
-svježe mljeveni papar
Promiješajte limunov sok, dijon senf, maslinovo ulje, sol i toplu vodu.
Krumpir dobro operite pa ga kuhajte s korom, dok potpuno ne omekša, oko 30-40 minuta.
Ogulite ga dok je još vruć pa razrežite na ploške od oko 5 mm debljine. Prelijte ga s dresingom
i dodajte mladi luk. Začinite po želji s još soli i svježe mljevenim paprom.
Prije serviranja umiješajte u krumpir listove svježe potočarke i(li) rikule. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi.