language

Upišite traženi pojam

Krenite u svoju virtualnu avanturu

Dobrodošli u virtualnu avanturu kroz zagrebačke ulice i trgove!

Posvećeni smo dijeljenju ljepote Zagreba s vama, bez obzira gdje se nalazite. Virtualna šetnja putem 360 panorama omogućava vam istraživanje povijesti, kulture i arhitekture našeg grada, sve s jednim klikom iz udobnosti svog doma.

0.0
milijuna

Zagrebački muzeji imaju gotovo 3,6 milijuna eksponata.

0
. godine

Kroz Zagreb geografski prolazi 16. meridijan, a oznaka je postavljena u vrijeme održavanja Univerzijade 1987. godine na križanju Vukovarske i Držićeve ulice.

0
metara

Zagrebačka katedrala duga je 77 m, a široka nešto više od 46 m, dok visina njenih tornjeva iznosi oko 108 metara.

0
. godine

Hotel Esplanade sagrađen je 1925. godine da bi pružio smještaj putnicima legendarnog vlaka Orient Express, koji je spajao Pariz i Istanbul.

Svatko ima svoj doživljaj Zagreba

Netko ga vidi kao živahnu metropolu, a netko kao grad napravljen po mjeri čovjeka. Mnogi u njemu vole neizgubljenu vezu s prirodom, a druge privlači bogatstvo mogućnosti velikoga grada. Zagreb se time ne opterećuje.

On je na trenutak glavni grad sa svom ozbiljnošću svojih institucija, ali već začas on postaje opuštenim mjestom koje će vas osvojiti svojim nepretencioznim šarmom. U jednoj će vas ulici iznenaditi užurbani ritam uvijek budnog velegrada, a već iza ugla opčinit će vas slikovita uličica u kojoj je najglasniji zvuk pjev ptica i u kojoj je prevladavajući doživljaj gotovo ladanjski.

Zagreb se ne opterećuje ni svojom fizionomijom

U starijemu, povijesnom dijelu on je brežuljkast, vijugav i organski uklopljen u svoj okoliš, dok su noviji dijelovi grada pravilni i prostrani, sa širokim avenijama potpuno prilagođenim savskoj ravnici.

Zagreb se ne opterećuje ni svojom geografijom. Iako je čvrsto na kontinentu, u njegovu se zraku osjeti dašak Mediterana, ne samo zbog njegove blizine, već i zbog načina života.  Neposrednost i ljubav prema ulici, trgu, razgovoru, druženju, hrani i, općenito, životu važne su odlike Zagrepčana. 

To je Zagreb

Povezanost s Mediteranom u Zagrebu toliko je snažna da čak i tijekom zimskih mjeseci terase kafića i restorana predstavljaju popularno odredište, a ulice i trgovi vrve ljudima i bogatim sadržajima. Tu prirodnu sljubljenost opjevao je i hrvatski pjesnik Slavko Mihalić: „Prolazim Zrinjevcem, dotiče me more.”

To je Zagreb. Jedinstven spoj kontinentalne i mediteranske Hrvatske, metropola, ali i grad u kojem je sve nadohvat ruke. Proturječja zagrebačkih ulica, od kojih su neke mirne i tihe, a neke pulsirajuće, savršeno odražavaju karakter Zagreba, grada u kojem svatko pronalazi nešto za sebe. I baš zato što ne postoji jedan Zagreb, on je jedan i jedinstven.

0
. godine

Plinske su svjetiljke uvedene u centar grada još 1863. godine, a danas ih je aktivno više od dvije stotine koje svakog jutra i popodneva pali i gasi nažigač. Zagreb je jedan od triju gradova u Europi koji su zadržali ovu romantičnu tradiciju.

0
kafića

U Zagrebu ima oko 4500 kafića i restorana, otprilike jedan na svakih 175 stanovnika!

0
sekunde

Zagrebačka uspinjača smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu koja je namijenjena javnom prijevozu. Duga je tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje svega 64 sekunde.

0
dB

Glasnoća Gričkog topa je 130 dB, a za mirnih dana ovaj svakodnevni pucanj u podne čuje se i južno od rijeke Save.

Istraži Zagreb