Živjeti na otvorenom: Projekti koji mijenjaju grad

Proljeće je označilo novo razdoblje u životu grada koji se sve više seli na otvorene prostore te svaki dan iznenađuje novim slikama, pričama i događanjima što dobro poznatoj zagrebačkoj atmosferi daju novi ugođaj.

Zagrebačke ulice svakoga proljeća započinju novi život koji se iz zatvorenih seli na otvorene prostore gradskih ulica, trgova i parkova.

Tako je i ove, po mnogočemu specifične godine, u kojoj Zagrepčane i njihove goste na ulicama dočekuju zanimljivi projekti. Uz projekte kao što su Ulični triptih i Mali Zagreb, tu su i mnoge druge novosti koje u gradsku svakodnevicu pokretom, zvukom ili otiskom kista unose zanimljivu dinamiku, sadržaje i mijenjaju vizure.

Važan dio te suvremene zagrebačke priče su i street art umjetnici zahvaljujući kojima svaka šetnja dobiva i novu dimenziju. Grad tako postaje  „platno“ novog umjetničkog izričaja i uzbudljiv zapis o vremenu  u kojemu živimo i ljudima koji  svoje  umjetničke vizije  utiskuju u gradsku svakodnevicu. Nekada zapušteni ili zapostavljeni prostori tako su talentom, umijećem i srcem poznatih hrvatskih i inozemnih street art umjetnika dobili novo lice, a grad neprekidno iznenađuje inovativnim interpretacijama i eksponatima.

U aktualnim epidemiološkim prilikama taj je naglasak na sve oblike ulične umjetnosti dobio novo značenje pa, koliko god vjerujete da ga otprije poznajete, Zagreb iznenađuje novom dimenzijom života jer svaki novi dan slikama, riječima i dinamičnim događanjima donosi i optimistične zapise o onome što jesmo i što bismo sutra mogli i željeli biti.

Objavljeno: 07.04.2021