Zeleni Zagreb: Vrijeme je za rekreaciju

Zagreb, uz parkove koji se u obliku potkove protežu u središtu grada, ima i svoje zelene oaze ugodne za šetnju, odmor i rekreaciju u samom gradu, a činit će se kao da niste u njemu…

Kojim god putem krenete iz samog središta Zagreb naići ćete na parkove duge tradicije i vrijedne prirodne baštine. Među najreprezentativnije svakako spada kompleks parkova u središtu grada poznat kao „Lenucijeva ili zelena potkova“, što je zbirni naziv za niz parkova i zelenih površina koje uokviruju zagrebački Donji grad.

No, za ugodno provedeno poslijepodne tu su od samog središta grada tek nekoliko tramvajskih stanica udaljene zagrebačke zelene oaze perivoja Maksimir kao i rekreativni centri Bundek i Jarun. U predahu od razgledavanja grada ili obilaska centara idealnih za kupovinu, ondje ćete zastati i uživati u posve drugačijem ambijentu.

Park-šuma Maksimir, smještena u istočnom dijelu grada, najznačajniji je hrvatski pejzažni park te prvo javno šetalište u jugoistočnoj Europi, otvoreno 1794. godine. Danas je cijeli perivoj zaštićen kao cjelina, a neke su njegove građevine proglašene i spomenicima kulture. Osim bujne vegetacije Maksimir, u čijem se jednom dijelu nalazi i Zoološki vrt, ima i pet jezera koja cijelom parku daju posebnu ljepotu te su dodatni razlog zbog kojih je ovaj prostor uvijek pun šetača i rekreativaca.

Krećući se od istoka grada prema jugu, odnosno prema rijeci Savi, nalazi se jezero Bundek, također omiljeno šetalište Zagrepčana na kojem mogu uživati u rekreaciji, uređenim cvjetnim i travnatim površinama te u posebnoj atmosferi uz mirnu vodu i bujno zelenilo.

Za sportaše kao i rekreativce često je odredište sportsko-rekreativni centar Jarun u kojem se, uz velike zelene površine, nalaze i dva jezera. Na Velikom jezeru je profesionalna veslačka staza na kojoj se održavaju međunarodna i domaća natjecanja, ali isto tako i utrke kajacima i kanuima te plivački maratoni. Malo je jezero rezervirano za one koji se žele sunčati i kupati kao i uživati u svim ostalim oblicima zabave i rekreacije. U svako doba godine Jarun je omiljeno okupljalište zaljubljenika u prirodu jer se uz njega nude nebrojene mogućnosti aktivnog odmora  – od trčanja, rolanja, vožnji biciklom, ronjenja do niza drugih sportskih aktivnosti.

Ako, pak, iz rekreacijskih zona utkanih u tkivo grada želite otići nešto dalje, nadomak je i Sljeme, 1033 metra visok vrh planine Medvednice. Moglo bi se reći da se ono na Zagreb naslanja pa stoga ne čudi da je Sljeme u svako doba godine jedno od najdražih izletišta zagrebačkih skijaša, planinara i šetača.

Objavljeno: 07.04.2021