language

Upišite traženi pojam

ZagrebDox: Pozivnica ljubiteljima dokumentarnog filma

ZagrebDox i ove godine donosi neka od najboljih ostvarenja dokumentarnog filma, izabrana u nikad oštrijoj konkurenciji.

19. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je Europska filmska akademija uvrstila u najuži krug elitnih svjetskih festivala, održat će se od 26. ožujka do 2. travnja. 

Selekcijski tim ZagrebDoxa imao je vrlo težak i odgovoran zadatak da filmove koji će se prikazivati na ovogodišnjem festivalu izabere između čak 1500 prijavljenih. O velikom broju prispjelih filmova govori i podatak da za jedno mjesto u festivalskom programu konkurira čak 15 filmova.

Zbog velike konkurencije filmova, selektori su odlučili vratiti popularne programe „Glazbeni globus“ i „Happy dox“, dok su drugi programi popunjeni do krajnjih granica. 

Već tradicionalno, na festivalu se prikazuju i najnagrađivaniji dokumentarci prošle sezone, kao što je dobitnik Zlatnog lava iz Venecije „Sva ljepota i krvoproliće“ Laure Poitras. Publika će također moći vidjeti najnovije filmove koji će u razdoblju do ZagrebDoxa tek doživjeti svjetske premijere, poput filma „Istočna fronta“ Vitalija Manskog, premijerno izvedenog na ovogodišnjem Berlinaleu. 

ZagrebDox i ove godine nastavlja s posvećenošću hrvatskom dokumentarcu prikazivanjem dvadesetak najnovijih domaćih filmova.

Projekcije će se održavati u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema & Bara.  Uz njih, pripremljen je i bogat popratni program s tribinama, razgovorima s autorima, tematskim raspravama itd. 

02.03.2023.