ZagrebDox: Pozivnica ljubiteljima dokumentarnog filma

Okupljajući brojne autore i mnoge poklonike filmske dokumentaristike Zagreb u lipnju postaje međunarodno središte dokumentarnog filma.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 13. do 20. lipnja, 17. put, u prostorima Studentskog centra te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Publika će imati prilike vidjeti osamdesetak dugometražnih i kratkometražnih dokumentarnih filmskih ostvarenja.

Obrađujući aktualne kao i trajne teme suvremenog života, autori iz cijeloga svijeta konkurirat će za više nagrada. Za glavne festivalske nagrade, Veliki i Mali pečat, u službenoj je konkurenciji 18 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa te 20 ostvarenja iz Hrvatske i susjednih zemalja u regionalnoj konkurenciji. Dosadašnjim, uvijek zanimljivim programima Stanje stvari, Kontroverzni Dox, Majstori Doxa i Teen Dox, ove se godine pridružuju i dva nova. To su Triler Dox s uzbudljivim pričama, sudbinama, misijama i pothvatima koji će se prikazivati na ljetnoj pozornici Tuškanac. Također novi program Ljubav donosi četiri naslova povezana zajedničkom temom, ali različitim pristupima ljubavnim odnosima, partnerstvu i univerzalnoj potrebi za emotivnom toplinom.

U sklopu ZagrebDoxa bit će i dva retrospektivna programa, od kojih je jedan posvećen domaćim dokumentaristicama i njihovim filmovima snimljenima u posljednjih pet desetljeća. Drugi je posvećen švicarskom kazališnom i filmskom redatelju Milu Rauu, kojeg zbog njegovog eksperimentalnog pristupa smatraju kontroverznim. Autorska je večer posvećena kultnom domaćem redatelju Rajku Grliću.

U okviru edukativne platforme festivala ZagrebDox Pro priređuju se radionice i predavanja namijenjeni usavršavanju filmskih profesionalaca, ali i široj publici zainteresiranoj za suvremeno dokumentarno filmsko stvaralaštvo.

Objavljeno: 07.06.2021