Zagrebački vremeplov: Nostalgično putovanje kroz prošlost

Zagrebački vremeplov će od kraja travnja do početka listopada nizom zanimljivih priredaba i programa oživjeti prošlost grada i njegove običaje. Tako će gosti istovremeno u jednom živjeti dva života ovoga grada, suvremeni i onaj nekadašnji kao nostalgično putovanje kroz vrijeme.

Zagrebački vremeplov od 27. travnja do 6. listopada na zanimljivim zagrebačkim lokacijama oživljava prošlost i zove vas na nostalgično putovanje. 

Kad subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati začujete na Trgu bana Josipa Jelačića, obližnjem Kaptolu, nedalekoj Tkalčićevoj ulici i tržnici Dolac zvukove pjesama, to za vas članovi folklornih društva odjeveni u prekrasne narodne nošnje izvode tradicionalne pjesme, plesove i običaje.

Zaželite li upoznati svakodnevni život grada i njegovih stanovnika, možda je najbolje uputiti se na tržnicu Dolac koja je u vrijeme svečanog otvaranja – davne 1930. godine – bila jedna od najvećih i najljepših tržnica u Europi. U spomen na žene iz okolnih mjesta koje su, noseći na glavama pletene košare s povrćem, voćem i mliječnim proizvodima, opskrbljivale grad hranom, ondje je postavljen spomenik Kumica s Dolca. A nedaleko od njega, kao sjećanje na prošlost dočekuju vas žene u tradicionalnim nošnjama koje i danas nude autohtone proizvode…

Nađete li se subotom na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 13 sati, pored fontane Manduševac čeka vas doista dobro društvo – hrvatski ban i prekrasna djevojka Manda objasnit će vam kako je Zagreb dobio ime, ali i zašto se tadašnji izvor, a današnja fontana na trgu zove Manduševac. Prema legendi, žedan je hrvatski ban, ugledavši pored izvora prekrasnu djevojku s vrčem, zamolio vode: “Mando, dušo, zagrabi!”

Do 18. listopada svake subote i nedjelje, za državne praznike i u drugim svečanim prigodama počasna satnija Kravat pukovnije koja – u povijesnim odorama i s crvenim rupcima, pretečom kravate, koje su u XVII. stoljeću oko vrata vezivali hrvatski vojnici – prikazuje smjenu straže. Obilaskom gradskog središta i atraktivnom ceremonijom na Gornjem gradu ispred crkve sv. Marka te povratkom u donjogradske ulice završit će gotovo dva sata duga ophodnja počasne satnije, koja redovito izaziva veliko zanimanje Zagrepčana i turista.

Zagrebački vremeplov također će vikendom oživjeti gornjogradske ulice. Tako će se, primjerice, u povijesnom Gornjem gradu svakoga vikenda u prijepodnevnim satima, od 10 do 12 sati, Trgom sv. Katarine, Strossmayerovim šetalištem i Markovim trgom čuti starogradske i ljubavne pjesme uličnih svirača. Subotom i nedjeljom od 27. travnja do 26. svibnja te potom od 7. rujna do 6. listopada gornjogradskim ulicama u večernjim ćete satima susretati likove koji su obilježili zagrebačku povijest – povijesne ličnosti, ali i junake iz legendi, kao i iz romana zagrebačkih kroničara. I tako će oživjeti povijesne zagrebačke priče, a fotografije s junacima kao i akterima romantičnih priča zagrebačke prošlosti imat će važno mjesto u vašem spomenaru.

No, u znaku Zagrebačkog vremeplova svake će nedjelje  od 10.30 do 12.30 sati živjeti i park Maksimir gdje će Ansambl Strauss za vas izvoditi valcere, polke, šansone i najljepše operetne arije. Park Maksimir – koji je za građanstvo otvoren 1794. godine kao jedno od najvažnijih parkovnih ostvarenja tadašnje Austro-Ugarske Monarhije – danas je zaštićen kao kulturno dobro i spomenik parkovne arhitekture. Tako će nedjeljna prijepodneva uz romantične zvukove biti dvostruk užitak, najmanje dvostruk…

Zagrebački vremeplov projekt je Turističke zajednice grada Zagreba, a ove se godine održava dvanaesti put.

Objavljeno: 25.04.2019