Zagreb Film Festival: Punoljetnost u znaku bogatog programa

Osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala u znaku je zanimljivih filmskih ostvarenja, a ulazak u punoljetnost obilježit će u potpunosti virtualnim izdanjem. No, filmski program ostao je bogat i atraktivan za sve filmofile…

Ovogodišnji Zagreb Film Festival, koji se održava od 8. do 15. studenoga, predstavlja presjek najboljih i najzanimljivijih ostvarenja iz svijeta. Glavni natjecateljski program, kao i svake godine, uključuje izbor stranih dugometražnih i kratkometražnih filmova nadolazećih autora. Natjecanje domaćih kratkometražnih filmova je objedinjeno u programu Kockice. U programu pod nazivom Ponovno s nama moguće je vidjeti nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje ovaj festival prati od njihovih početaka. 

U Glavnom natjecateljskom programu bit će prikazan srpski film Oaza, neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, iskreno progovarajući o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje želje i potrebe. Režiju i scenarij potpisuje Ivan Ikić, jedan od najzanimljivijih nadolazećih autora regionalne filmske scene. Film je svjetsku premijeru imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji gdje je dobio nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji europski film. 

Iako će ovogodišnje izdanje festivala biti u nešto smanjenom obujmu, to se nije odrazilo na broj filmova u programu Ponovno s nama, u kojem će se moći vidjeti čak deset ostvarenja renomiranih redatelja, između ostalih i zagrebačkoj filmskoj publici već poznatih Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.

Tako se islandski redatelj Rúnar Rúnarsson ove godine predstavlja filmom Jeka (Echo), mozaikom sastavljenim od slijeda poetičnih kompozicija islandske zime u 56 kratkih vinjeta snimljenih u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophije Olsson. Velika slova (Uppercase Print) novo je ostvarenje Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a i jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice. Jude u filmu inspiraciju pronalazi duboko u arhivi Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine kad je obavještajna mašinerija alarmirana zbog nekoliko antikomunističkih poruka koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik. 

Popularni ZFF-ov popratni program Velikih 5 svake godine publici predstavlja istaknute recentne naslove iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije, najvećih europskih kinematografija koje zajedno produciraju više od polovine europskih filmova. Njemačku predstavlja Undine, reinterpretacija starog europskog mita o vodenoj vili smještena u suvremeni Berlin, u režiji slavnog Christiana Petzolda. Španjolski predstavnik je film Madre majstora napetih filmskih priča Rodriga Sorogoyena, snimljen kao nastavak njegova istoimenog kratkog trilera nominiranog za Oscara, a Italiju u programu Velikih 5 zastupa topla drama o ljubavi i prijateljstvu Najljepše godine u režiji Gabrielea Muccina.   

Početak i kraj 18. Zagreb Film Festivala obilježit će i dvije zagrebačke premijere domaćih i regionalnih filmskih uspješnica. Prva je Otac, najnoviji film Srdana Golubovića, kojim se otvara ovogodišnji festival. Film se prikazuje izvan konkurencije, a u veljači je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Veliki uspjeh filma nastavljen je i ovo ljeto u Puli gdje je osvojio nagradu publike i prvi je u povijesti Pulskog filmskog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. Filmom Tereza37, humornom i toplom generacijskom dramom redatelja Danila Šerbedžije koji se prikazuje u sklopu Posebnih projekcija, zatvara se ovogodišnji Zagreb Film Festival.  

Uz natjecateljske programe Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Festivali pod reflektorom te Industrija namijenjen filmskim profesionalcima. Zanimljivo je da se paralelno sa Zagreb Film Festivalom održava i KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu.

Poštujući epidemiološke preporuke u mnogim zemljama i Hrvatskoj, organizatori su odlučili da prvotno planiranu kombinaciju online projekcija i onih uživo presele u potpunosti u virtualni svijet. Tako će filmovi iz Glavnog programa – dugometražne te kratkometražne konkurencije i programa Ponovno s nama te iz popratnih programa Velikih 5 i Festivali pod reflektorom biti prikazani na kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film. Online će se održati i program Industrija namijenjen filmskim profesionalcima i zainteresiranoj javnosti.

Više informacija o festivalu dostupno je na www.zff.hr.

Objavljeno: 04.11.2020