Zagreb Design Week: Nova budućnost

Šesti Zagreb Design Week, koji se održava od 7. do 12. svibnja, propituje nove mehanizme, projekte i načine razmišljanja koji oblikuju našu budućnost te ulogu dizajna u tim promjenama.

Šesti Zagreb Design Week / Zagrebački tjedan dizajna, koji se održava od 7. do 12. svibnja, najveći je hrvatski festival dizajna, a objedinjuje velike izložbe dizajna, izložbe fakulteta i škola vezanih uz dizajn, konferencije, predavanja, radionice, panele, prezentacije te portfolio prikaze mladih profesionalaca i studenata.

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku pa će posjetitelji moći vidjeti izložbu ABC poljskog dizajna (The ABC s of Polish Design) o 100 godina dizajna u toj državi.

Od brojnih stručnih događanja izdvajamo izložbu i panel kojima se obilježava 100 godina od osnivanja Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog danas poznajemo.

Središnji prostor za održavanje Zagreb Design Weeka je Tehnički muzej Nikola Tesla, Hala V koja je preuređena za potrebe ovoga projekta. Na površini većoj od 4000 m2 sagrađen je dizajn-park na kojem će se izložiti brojne instalacije i izvesti prostorne intervencije primjenjujući načela korištenja dizajna za afirmaciju prostora i oživljavanje zajednice.

Festival je orijentiran prema najširoj publici, a izborom sadržaja i formata nudi aktivnosti za sve dobne skupine i sve razine profesionalnog interesa.

Bogata društvena događanja – posvećena dizajnu na različitim područjima života i rada – održavat će se na više partnerskih lokacija u gradu.

U sklopu Zagreb Design Weeka po prvi se put održava i Concept Store na kojem će posjetitelji moći vidjeti brojne premijere hrvatskih i svjetskih dizajnera te kupiti najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu. Cijeli će program kulminirati u Noći dizajna, 10. svibnja.
Ciljevi Zagreb Design Weeka su jačanje hrvatskog društva i gospodarstva uključivanjem dizajna u sve njihove sfere kao i afirmacija hrvatskih dizajnera, a želja je organizatora promovirati Zagreb kao regionalno središte kreativnih industrija.

Zagreb Design Week se održava od 2014. godine, a prošle godine ga je posjetilo 25.000 posjetitelja.

 

Objavljeno: 29.04.2019