Vrijeme Adventa: Orašar u izvedbi Ukrajinskog klasičnog baleta

Prekrasnom adventskom ugođaju Zagreba pridonosi i balet Orašar, a ove se godine tradicionalnim izvedbama u Hrvatskom narodnom kazalištu pridružuju dvije predstave baletnog ansambla Ukrajinskog klasičnog baleta.

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ansambl Ukrajinskog klasičnog baleta priuštit će nam glazbeno-scenski spektakl izvedbom poznatog baleta Orašar kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Božićnu bajku ispričanu baletnom koreografijom “potpisuje” Valerij Petrovič Kovtun, jedan od najpoznatijih koreografa, baletni majstor i laureat brojnih nagrada i međunarodnih priznanja. O popularnosti nastupa toga baletnog ansambla govori podatak da godišnje izvedu oko 300 baletnih predstava, od čega su prošle godine održali čak 70 predstava Orašar. Njihov nastup karakterizira klasični balet s modernim zaokretom, što ih čini jedinstvenima u svijetu te je i njihova izvedba Orašara posve drugačija od klasičnih.

U ansamblu plešu vrhunski plesači, prvaci i solisti ukrajinskih nacionalnih kazališta koji njeguju tradiciju ruskog baleta i baletne škole. Zbog velikog zanimanja, predstavi najavljenoj 15. prosinca pridružuje se još jedna 16. prosinca.

Sigurno je da će i ovaj nastup Ukrajinskog klasičnog baleta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pridonijeti atraktivnosti Zagreba u blagdansko vrijeme. Podsjetimo, Advent u Zagrebu tri je godine zaredom proglašen najljepšim u Europi, nakon čega više nije imao pravo natjecanja, ali je nastavio nizom novih sadržaja i iznenađenja oduševljavati Zagrepčane i brojne goste iz cijeloga svijeta.

Objavljeno: 02.09.2019