language

Upišite traženi pojam

Umjetnička instalacija: Sve je krenulo od Kožarićeva Prizemljenog sunca

O Sunčevom sustavu možete učiti na mnogo načina, a stanovnici i posjetitelji Zagreba imaju i jedan više, originalan i zanimljiv…

Posjetitelji središta Zagreba nerijetko zastaju u Bogovićevoj ulici gdje ih, uz omiljene kavane, očekuje i zanimljiva brončana skulptura Prizemljeno sunce nedavno preminulog umjetnika Ivana Kožarića koja je na to mjesto postavljena 1994. godine. Deset godina kasnije umjetnik Davor Preis izradio je ambijentalnu instalaciju Devet pogleda koja, zajedno s nedavno temeljito obnovljenim Kožarićevim Suncem, čini ambijentalnu umjetničku instalaciju Prizemljeni Sunčev sustav.

Preisovi su planeti kugle od nehrđajućeg čelika čiji su promjeri određeni uvažavajući promjer Kožarićeve skulpture. Osim toga, čelične skulpture planeta postavljene su na razmjernim udaljenostima od Sunca kao polazišne točke tako da svaka od njih zorno odražava stvarne udaljenosti pojedinih planeta od Sunca kao njihove središnje zvijezde. Tako ćete skulpturu Merkura naći u Margaretskoj ulici, udaljenu 88 metara od Sunca, Venera se nalazi na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića, Zemlju ćete pronaći udaljenu 211 metara u Varšavskoj ulici… itd. Najudaljeniji je Pluton, kojem je međunarodna astronomska zajednica u međuvremenu oduzela status planeta te ga smjestila u kategoriju patuljastih planeta, a u Prizemljenom Sunčevom sustavu od Sunca je udaljen 8800 metara.

U zemlji i inozemstvu cijenjen kipar i akademik Ivan Kožarić umro je sredinom studenoga u 100. godini života, a njegova se djela nalaze u mnogim svjetskim muzejima i privatnim zbirkama.

07.12.2020.