U skladu s prirodom: Gruntek, prvi virtualni vrt

Ako želite jesti zdravo i provjereno ekološki uzgojeno vlastito povrće, a nemate svoj vrt, jedinstveni projekt Gruntek ostvarit će, pa i nadmašiti, vaša očekivanja!

Svi koji žele pripremati i jesti zdravo povrće mogu se priključiti u svijetu jedinstvenom konceptu digitalnog vrta. Pod nazivom Gruntek, što je lokalni izraz od milja za vlastiti manji posjed, pruža vam se mogućnost da odaberete ono što želite uzgajati, a potom uživate u plodovima iz svog virtualnog vrta. Ostalo će za vas učiniti osnivač Tino Prosenik i mladi stručnjaci iz raznih područja koji su osmislili i provode ovo originalno rješenje. 

Zemlja se nalazi nedaleko od Zagreba, u mjestu Prokljuvani kraj Čazme. Korisnici putem web aplikacije odabiru povrće koje žele na svojem Grunteku, a njihove će zamisli u pravom vrtu, pod nadzorom tehnologa, ostvariti tim poljoprivrednika. Oni će posaditi željeno povrće, brinuti se o njegovom uzgoju te ubirati i na željenu adresu – za sada u Zagrebu i okolici te Rijeci i Opatiji – dostavljati zdrave i svježe plodove. 

Uzgoj povrća na Grunteku u skladu je s načelima održivosti uz poštivanje bioraznolikosti i prirodnih procesa te bez upotrebe štetnih tvari. Projekt posjeduje certifikat agencije Bio Garantie.

No, Gruntek je i mnogo više od udaljenog vrta s ukusnim i zdravim plodovima. Naime, korisnici usluga uživaju i druge pogodnosti pa će dobiti pakete za roštiljanje, mogu rezervirati stol u piknik-zoni te sudjelovati na edukativnim predavanjima i radionicama o ekološkom uzgoju i pripremi zdrave hrane. U piknik-zoni također je i igralište za djecu. 

U svoj vrt oni mogu doći u berbu i vlastitim rukama ubrati povrće ili će im ono biti dostavljeno u drvenim kašetama, čime je ostvaren još jedan važan ekološki cilj: količina otpada od pakiranja smanjena je 85 posto, a količina plastike 100 posto. Povrće se isporučuje svaki tjedan, a u vrijeme kada korisnici ne mogu zbog godišnjih odmora ili drugih razloga preuzeti povrće, pozivaju se da ga doniraju te tako djeci u dječjim domovima i stambenim zajednicama osiguraju kvalitetan i zdrav obrok. 

Za prvu inovaciju toga tipa u Hrvatskoj Gruntek je dobio nagradu Green Prix u kategoriji Zelene inovacije, posebno priznanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske koje se dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala.

 

Objavljeno: 15.07.2022