Svijet igračaka: Advent nas vraća u djetinjstvo

Glavni motiv ovogodišnjeg Adventa Zagreb tradicionalne su igračke kakve su se nekada proizvodile u Zagrebu, a suradnjom im je priznanje odao i glasoviti Walt Disney.

Advent Zagreb posjetitelje poziva na nostalgično putovanje u djetinjstvo i na ponovni susret s igračkama koje su se nekada ovdje proizvodile, a bile su poznate i daleko izvan područja grada, naše zemlje pa i europskog kontinenta. Naime, nove generacije možda i ne znaju da je Zagreb bio poznat po izradi igračaka. One su ove godine glavni motiv Adventa Zagreb, koji im je, zahvaljujući modernim tehnologijama, udahnuo novi život.

Najpoznatija tvornica igračaka u Zagrebu bila je Biserka, koja je s radom započela 1946. godine. Igračke su se lijevale u kalupima, a oslikavale ručno. Da je zagrebačka tvornica prepoznata i u međunarodnim okvirima svjedoči podatak kako je jedina izvan Amerike dobila licenciju za izradu igračaka po zamislima kuće Walta Disneyja.

Plišane medvjediće pokretljive glave i udova izrađivala je i patentirala obrtnica Ružica Vavra, koja je 1961. godine u Zagrebu otvorila majstorsku radionicu i trgovinu. Za igračke visokih estetskih kriterija i kvalitete zanimanje je nadilazio regionalne okvire. Tako je Ružici Vavra i njezinoj kćerki Dolores, koja se pridružila majci, za njih stigla poslovna ponuda pariške robne kuće Lafayette kao i tvrtke Walta Disneyja koji je želio da taj zagrebački obrt izrađuje igračke po njihovim zamislima.

Igračke su se proizvodile u tvrtki Tik-Tak, osnovanoj 1982. godine u partnerstvu s tvornicom Krateks i poljskim partnerom Miš. Njihovi su dizajneri svake godine osmišljavali novu kolekciju igračaka, koje su obilježile djetinjstva mnoge djece. Njihov je rad ostao obilježen i maskotom Zagi koju su kreirali u povodu svjetskih studentskih sportskih igara Univerzijada održanih 1987. godine u Zagrebu.

Spomenimo i da iz obližnjeg Hrvatskog zagorja također dolaze tradicijske drvene igračke, koje su na popisu UNESCO-ve nematerijalne baštine, a i danas se mogu kupiti u Zagrebu.

Globalizacija kao i nove tehnologije mnogo su toga promijenile u svijetu igračaka, pa i njih same. Tim je veća radost što je Advent Zagreb mnogima od njih udahnuo novi život. Zahvaljujući proširenoj stvarnosti one na deset gradskih lokacija te u virtualnom obliku putem aplikacije Equinox XR putuju zajedno s vama i nastavljaju život ondje gdje poželite.

Objavljeno: 15.12.2021