Susreti u prolazu: Vidimo se na Cvjetnom!

Trg Petra Preradovića za Zagrepčane se jednostavno zove Cvjetni trg i jedno je od mjesta na kojima se susreti dogovaraju uz malo riječ i mnogo cvijeća. Vidimo se na Cvjetnom!

Zagrebački Trg Petra Preradovića mjesto je na kojemu počinju ili završavaju mnoga gradska lutanja i susreti pa ćete upravo ondje osjetiti ritam i atmosferu grada. Smješten u gradskoj pješačkoj zoni, samo dvjestotinjak metara udaljen od Trga bana Josipa Jelačića, intimniji je i manje užurban te se na njemu najčešće zaustavljaju oni koji opušteno prepričavaju najnovije događaje sjedeći na klupama ili u ugostiteljskim objektima.

Trgom dominira spomenik generalu i jednom od najpoznatijih hrvatskih pjesnika Petru Preradoviću (1818.-1872.), poznatom po rodoljubnoj i ljubavnoj lirici. Autor brončanog spomenika – na drugoj gradskoj lokaciji postavljenog 1895. godine, a ovdje preseljenog 1956. godine – je kipar Ivan Rendić. Trg okružuju povijesne, ali i suvremene zgrade, a na njegovoj sjevernoj strani nalazi se pravoslavna crkva Svetog Preobraženja sagrađena koncem 19. stoljeća na mjestu rimokatoličke crkve Svete Margarete.

Cvjetnim trgom Zagrepčani ga zovu zbog kioska s cvijećem, koji cijelom prostoru daju posebne boje i mirise, pa je i česti cilj onih koji obilježavaju neke važne datume, odlaze u posjete ili jednostavno stručkom cvijeća uljepšavaju vlastitu svakodnevicu.

Na ovom se prostoru, osobito vikendom, nerijetko okupljaju i aktivisti udruga koje svojim djelovanjem i javnim manifestacijama nastoje mijenjati svijest o zdravstvenim, društvenim i drugim aktualnim pitanjima.

No, svima je ipak najdraža ona najčešća, uobičajena slika Cvjetnog trga – susreti, veseli razgovori te izvedbe uličnih pjevača… odakle se nastavlja prolazom Oktogon i uvijek posjećenim ulicama prema tržnici Dolac, radi kupovine u brojnim prodavaonicama ili kako biste krenuli putem u neke sasvim nove zagrebačke priče…

Objavljeno: 11.02.2021