Stota obljetnica rođenja Ivana Kožarića: Od skulpture u središtu grada do bogatog muzejskog postava

Stotu godinu od rođenja u svijetu cijenjenog umjetnika Ivana Kožarića u Zagrebu možete obilježiti obilaskom Atelijera Kožarić, ali i na još jedan, jedinstven način…

U ovoj se godini obilježava stota godišnjica rođenja prošle godine preminulog u zemlji i svijetu cijenjenog umjetnika Ivana Kožarića (1921. – 2020.), što je posjetiteljima dodatni motiv i povod za obilazak Atelijera Kožarić, kojemu je vlasnik grad Zagreb, a trajno čuvanje i pohrana povjereni su Muzeju suvremene umjetnosti. Kao integralni dio Zbirke u pokretu, postava se Atelijera Kožarić povremeno mijenja aktualiziranjem pojedinih segmenata Kožarićeva rada. Zbirka sadrži više od 6000 eksponata – skulptura, reljefa, asamblaža, instalacija, grafika, crteža, skica, predmeta uporabne vrijednosti itd.

No, susret s umjetnikovim djelom moguć je i u strogom središtu grada. Naime, u Bogovićevoj ulici – samo pedesetak metara udaljenoj od središnjeg Trga bana Josipa Jelačića – nalazi se zanimljiva brončana skulptura Prizemljeno sunce umjetnika Ivana Kožarića koja je na to mjesto postavljena 1994. godine. Deset godina kasnije umjetnik Davor Preis izradio je ambijentalnu instalaciju Devet pogleda koja, zajedno s nedavno temeljito obnovljenim Kožarićevim Suncem, čini ambijentalnu umjetničku instalaciju Prizemljeni Sunčev sustav. Preisovi su planeti kugle od nehrđajućeg čelika čiji su promjeri određeni uvažavajući promjer Kožarićeve skulpture. Skulpture su postavljene na razmjernim udaljenostima od Sunca kao polazišne točke tako da svaka od njih zorno odražava stvarne udaljenosti pojedinih planeta od Sunca kao njihove središnje zvijezde. Tako ćete skulpturu Merkura naći u Margaretskoj ulici, udaljenu 88 metara od Sunca, Venera se nalazi na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića, Zemlju ćete pronaći udaljenu 211 metara u Varšavskoj ulici… itd. Najudaljeniji je Pluton, kojem je međunarodna astronomska zajednica u međuvremenu oduzela status planeta te ga smjestila u kategoriju patuljastih planeta, a u Prizemljenom Sunčevom sustavu od Sunca je udaljen 8800 metara.

Akademik Ivan Kožarić u zemlji je i svijetu cijenjeni umjetnik čija se djela nalaze u mnogim svjetskim muzejima i privatnim zbirkama te je dobitnik brojnih nagrada. Svojem se sugrađaninu Zagrepčani u ovoj godini odužuju posebnom posvetom njegovom radu, duboko utkanom u život grada.

Objavljeno: 07.06.2021