Smjena straže Kravat pukovnije na Markovu trgu

U turistički atraktivnom dvosatnom ceremonijalu koji se svaki vikend odvija ulicama Gornjega grada, na Markovu trgu točno u podne započinje smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije, čiji su vojnici u XVII. stoljeću u europsku modu unijeli kravatu, danas obavezan ures muške odjeće u čitavom svijetu.

Od sredine travnja svake subote i nedjelje točno u podne na Markovu trgu odvija se smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije. Riječ je o vrlo atraktivnom turističkom programu koji je u kolovozu prošle godine pokrenula Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s ustanovom Academia Cravatica. Podsjećamo, 1664. godine utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravattes u sklopu francuske kraljevske vojske la cravatte postaje naziv za laku konjicu i njihov novi brzi i jurišni način borbe.

Pukovnija hrvatske lake konjice je, osim po junaštvu vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv. Taj rubac zavezan u čvor nametnuo se kao modni detalj i ubrzo je postao poznat po imenu za Hrvate koje su u Njemačkoj zvali Krobatten, a u Francuskoj Cravattes.

Priče o kravati turisti će moći opširnije upoznati ako se dvadesetak minuta prije podneva zapute prema Gornjem gradu.
Smjeni straže prethodit će šetnja odreda Počasne satnije od njenog sjedišta na adresi Dolac 2 (kod crkve sv. Marije) preko Tkalčićeve ulice, gdje će biti u 11.40 sati, slijedi marširanje Krvavim mostom preko Radićeve ulice i Kamenitih vrata, odakle pukovnija odlazi na Trg sv. Marka i tamo se svečano postrojava.


Svaka smjena straže počinje atraktivnom ceremonijom pripreme straže i pregledavanja naoružanja. U ceremonijalu sudjeluje cijeli postroj od 12 vojnika, koji se potom preraspodjeljuje na predviđene pozicije: na Markov trg (bočni ulaz u Markovu crkvu), Trg bana Josipa Jelačića i uz Gospin kip na Kaptolu. Društvo im prave i oružari, trubači, bubnjari, stjegonoše i zapovjednik, pa cijeli program turistima daje uvid u zaboravljenu tradiciju vojnika slavne prošlosti. Službena smjena straže započinje točno u 12 sati, nakon što se oglasi poznati zagrebački top s kule Lotrščak, a završava oko 14 sati.
Osim vikendom, smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije održavat će se i u posebnim prigodama te za državne praznike i blagdane – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), Dan neovisnosti (8. listopada) i Dan kravate (18. listopada).

 

Objavljeno: 01.04.2011