Simbol grada: Kad top s Griča prepolovi dan…

Poslije više od godine dana pauze, vrijeme u Zagrebu ponovo se ne određuje po satu nego po – Gričkom topu.

Grički top jedna je od najznačajnijih zagrebačkih znamenitosti. Opjevan je i u pjesmama, a za stanovnike Zagreba njegova 140 decibela jaka pucnjava znak je da se točno u podne, „prepolovio dan“.

Tradicija duža od 140 godina prekinuta je nakon potresa u Petrinji krajem prosinca 2020. godine, kada je oštećena gornjogradska kula Lotrščak u kojoj je top smješten. Na zadovoljstvo Zagrepčana, 14 mjeseci ili 410 dana kasnije Grički top se sredinom veljače ponovo oglasio i postao zagrebačka svakodnevica – točno u podne. 

Zanimljivo je da je to bio tek drugi prekid od 1. siječnja 1877. godine, kad se prvi put oglasio. Naime, Grički top nije pucao tijekom cijelog Prvog svjetskog rata, sve do 1928. godine. 

Kula Lotrščak, u kojoj se top nalazi, smještena je na Gornjem gradu. Smatra se najbolje sačuvanim objektom gradskog obrambenog sustava te je zbog povijesne vrijednosti zaštićeno kulturno dobro Hrvatske. Današnji je oblik dobila u 19. stoljeću. Grički top isprva je bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda da bi potom bio preseljen na današnju adresu. 

Zanimljivo je da je današnji top peti po redu, a iz njega se podne označava od 1987. godine, kada je Zagreb bio domaćin Univerzijade, studentskih sportskih igara. Top kalibra 76 milimetara proizveden je 1943. godine u SAD-u. Topovi koji su s kule pucali prije današnjega izloženi su u Muzeju grada Zagreba.

Objavljeno: 09.03.2022