Projekt Murtić 100: Posveta snažnoj slikarskoj osobnosti

Stotu godišnjicu rođenja Ede Murtića, slikara čiji je umjetnički opus obilježio hrvatsku i svjetsku apstraktnu umjetnost, Zagreb obilježava zanimljivim izložbama i drugim projektima. Tako grad u kojemu je živio i stvarao odaje priznanje velikom umjetniku i njegovu djelu, ali ga i približava novim generacijama štovatelja umjetnosti.

Uzajamnost grada i njegovih umjetnika Zagreb pokazuje u mnogim prilikama, od kojih je aktualna stota godišnjica rođenja velikana hrvatske moderne umjetnosti Ede Murtića (1921.– 2005.). Slikar snažne umjetničke osobnosti, prvi je na ovim prostorima prezentirao elemente apstraktne umjetnosti, obogaćujući je jedinstvenim i prepoznatljivim stilom ekspresivne geste, lirskog naboja i snažnog kolorizma. Djela su mu izložena na tristotinjak samostalnih i otprilike toliko skupnih izložaba u Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu. Dobitnik je brojnih inozemnih i domaćih nagrada i priznanja. Njegova se djela nalaze u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtić također potpisuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike.

U počast znamenitom umjetniku koji je u njemu živio i stvarao, u Zagrebu se do sredine srpnja javnosti predstavlja projekt Murtić 100 koji se sastoji od dvije izložbe, simpozija i street art aktivnosti kao i radionica za sve dobne skupine. Tako se do 18. srpnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika / Meštrovićevom paviljonu održava izložba Murtić 100. Izložba je organizirana u tri galerijska prostora koja njegova djela prikazuju kronološki kao i po temama. U prvom se od njih, Galeriji Bačva, predstavljaju radovi zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela visokog modernizma s naglaskom na dinamični kolorizam kao temeljnu odrednicu Murtićeva stvaralačkog pristupa. U Galeriji PM postavljeni su Murtićevi aktivistički ciklusi posvećeni antiratnoj tematici kojom je, kao nepokolebljivi zastupnik demokratskih i slobodarskih načela, bio snažno zaokupljen te jezikom kulture u njihovom promicanju i djelovao. U Galeriji Prsten predstavljeni su ostali umjetnikovi ciklusi izvedeni u drugim likovnim disciplinama kao što su gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te pejzaži i gradske vedute koje su obilježile svih šest desetljeća njegovog stvaralaštva.

Velikoj obljetnici Ede Murtića posvećena je i izložba Nova apstrakcija koja se do 10. lipnja održava u Laubi – kući za ljude i umjetnost. Na izložbi se predstavlja važan dio opusa posljednjih godina stvaralaštva Ede Murtića. Izložbu prati glazbeni program u režiji skladatelja i multi­­­instrumentalista Maka Murtića, unuka Ede Murtića. Glazbeni program obuhvaća deset glazbenika s nove regionalne eksperimentalne i alternativne scene te goste Darka Rundeka i Damira Urbana.

Nadalje, izložbe prate i radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima i vodstva na znakovnom jeziku te izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama.

Stotoj obljetnici rođenja Ede Murtića, ali i 60. godišnjici izložbe Suvremena umjetnost iz SAD-a, bit će posvećen simpozij Gesta i sloboda koji se održava od 8. do 13. lipnja. Naime, na izložbi koja je 1961. godine održana u Modernoj galeriji u Zagrebu bila su izložena djela 33 najistaknutija predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma. Dvije su važne obljetnice povod da se na simpoziju propituje uloga umjetnika i vizualnog jezika apstraktnog ekspresionizma u društvenoj emancipaciji prema demokratskijem društvu te da se u tom kontekstu promatra i Murtićev opus.

U zagrebačkom središtu, u Maksimirskoj ulici, Vlaškoj ulici i Prilazu baruna Filipovića, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti street art umjetnici Grgur Akrap, Fedor Fischer i Danko Friščić te dvadesetak studenata likovne akademije muralima će reinterpretirati Murtićevo slikarstvo te tako na njega podsjetiti mlađu generaciju umjetnika i približiti ga publici. To je još jedna prilika da se Zagrepčane i njihove goste podsjeti na izložbe iz projekta Murtić 100 kojima se obilježava stota obljetnica rođenja u zemlji i svijetu cijenjenoga slikara snažne umjetničke osobnosti i prepoznatljiva stila.

Objavljeno: 07.06.2021