Poduzetnička priča: U svijetu najbolji džin i votka imaju zagrebačku adresu

Na najprestižnijim je svjetskim natjecanjima potvrđeno da iz Zagreba stižu najbolji svjetski džin i votka, dokazujući da su znanje, opredijeljenost za kvalitetu, lokalne sirovine i entuzijazam formula za uspjeh.

Poslije više zlatnih medalja za Old Pilot's gin, prvi proizvod destilerije Duh u boci, svjetski je uspjeh postigla i krajem prošle godine promovirana votka toga zagrebačkog craft proizvođača. Naime, Old Pilot's gin je 2019. godine na Međunarodnom natjecanju proizvođača vina i alkoholnih pića (International Wine and Spirits Competition) proglašen najboljim na svijetu u kategoriji London Dry džinova, posebno se ističući kvalitetom destilacije, strukturom i balansom te specifičnim okusom u koji su ugrađeni okusi i mirisi hrvatske borovnice, lavande, masline, kadulje, naranče…

No, destilerija Duh u boci je potkraj prošle godine nastavila svoj pobjednički niz proizvodnjom votke koja je samo nekoliko mjeseci kasnije također dobila zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom natjecanju u Londonu. Sljedeći je cilj među najbolje se uvrstiti i novim proizvodom – viskijem, koji će ljubitelji tog alkoholnog pića, zbog dugog procesa proizvodnje, prvi put imati prilike kušati potkraj sljedeće godine.

Iza projekta zanimljiva je poduzetnička priča dvojice pilota i prijatelja Tomislava Anadolca i Hrvoja Bušića koji su svojoj prvoj ljubavi – zrakoplovstvu, dodali i entuzijazam i strast za proizvodnju alkoholnih pića. A to, ujedinjeno, rezultira kvalitetom pića oplemenjenih lokalnim sirovinama, unikatnim bocama s logom aviona i stalnom željom da pomiču granice svojeg posla i uspješnosti. Stoga i ne čudi da se nagrađivana pića iz destilerije Duh u boci – a do sada su njihovi proizvodi dobili više od dvadeset medalja – danas poslužuju u najekskluzivnijim barovima, restoranima i hotelima u Hrvatskoj te da ga s jednakim zadovoljstvom piju i u Švicarskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji Australiji, Singapuru...

Taj u svijetu nagrađivani brend alkoholnih pića sa zagrebačkom adresom prepoznala je Europska unija iz čijih je fondova odobren novac koji će biti iskorišten za daljnji tehnološki razvoj, kvalitetu i inventivnost.

Objavljeno: 09.09.2022