„Orašar“ u Zagrebu: Neka čarolija počne

Zagrepčani i njihovi gosti i ove će godine u predblagdansko i blagdansko vrijeme uživati u baletu „Orašar“ čija moć da svakodnevicu pretvori u čaroliju traje gotovo 130 godina.

Ovogodišnje izvedbe baleta „Orašar“ Petra Iljiča Čajkovskog, koje su najavljene za prosinac i prve dane siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu te 11. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, ponovo plijene pažnju stanovnika Zagreba i njihovih gostiju.

Baletna bajka „Orašar“ Petra Iljiča Čajkovskog, čija je praizvedba bila 18. prosinca 1892. godine u Sankt Peterburgu, neizostavni je dio adventske čarolije u cijelom svijetu. Tom se običaju godinama pridružuje i Hrvatsko narodno kazalište čija publika svake godine s velikim nestrpljenjem očekuje izvedbe. Riječ je o jednom od najljepših djela klasične baletne umjetnosti koje na prekrasan način vodi kroz blagdansko ozračje te ispunjava toliko potrebnim optimizmom.

Zagrebačka je publika vidjela „Orašara“ već ranih dvadesetih godina prošloga stoljeća, a od 1970. je na stalnom repertoaru nacionalne baletne pozornice. Od 2019. godine zagrebačku predstavu „Orašara“ potpisuje koreograf i režiser Vladimir Malakhov, baletni umjetnik koji je završio moskovsko Državno akademsko koreografsko učilište, a usporedno i studij baletne pedagogije na Državnom institutu kazališnih umjetnosti. Pobjeđivao je na mnogim svjetskim baletnim natjecanjima te je bio prvak najvećih svjetskih baletnih kazališta zbog briljantne plesne tehnike i izrazito liričnog plesa. Od kraja prošloga stoljeća sve više se bavi baletnom pedagogijom i koreografijom.

Dakako, u pandemijskim uvjetima posebna se pozornost pridaje zdravstvenoj sigurnosti posjetitelja i izvođača tako da će prema istaknutom rasporedu dio predstava biti za one koji imaju Covid potvrdu, dok će druge biti u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama (mjerenje temperature, maske i razmak).

Baletna bajka „Orašar“ će se 11. prosinca naći i na repertoaru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u izvedbi baletne trupe Ukrajinskog klasičnog baleta. Koreografiju potpisuje jedan od najpoznatijih koreografa Valerije Petrovič  Kovtun, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja. „Orašar“ u izvođenju baletnih umjetnika iz Ukrajine gostovao je i 2019. godine s čak četiri predstave u prepunoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani pa publika i ove godine s nestrpljenjem očekuje taj prvorazredni baletni užitak.

Objavljeno: 11.11.2021