Nova atrakcija: Umjetnička instalacija „Imagine“ kao snažna antiratna poruka

Umjetnička instalacija „Imagine“, postavljena ispred Hrvatskog narodnog kazališta, poslije izlaganja u inozemstvu vratila se u svoj grad, Zagreb.

Ispred Hrvatskog narodnog kazališta postavljena je instalacija „Imagine“, nazvana po evergreenu Johna Lennona koji nosi snažnu antiratnu poruku mira.

Umjetnička instalacija djelo je hrvatskog konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta, uz kojeg je na njoj više od pet godina radio galerist Miloš Glavurtić.

U tri metra visokom crnom kavezu nalazi se predimenzioniran pištolj kao simbol rata, ubijanja i nasilja. Instalacija nosi snažnu poruku mira, danas možda snažniju i važniju nego ikada.

Instalaciju „Imagine“ zajednički su predstavili Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Turistička zajednica grada Zagreba.

Intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo prilikom otvorenja je istaknula da je instalacija antiratni apel te bezvremenska poruka mira, dodavši: „Ne sumnjamo da će ‘Imagine’ zainteresirati građane Zagreba, turiste koji prolaze kroz naš grad kao i publiku s kojom svakodnevno kroz predstave i umjetničke programe promišljamo i ukazujemo na slične devijacije u društvu.“ 

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld je prilikom postavljanja instalacije u Zagrebu izjavila: „Apostrofiranje ovakvih tema i – još važnije – njihova personifikacija kroz umjetnost bitni su kako za društvo općenito, tako i za turizam jer je mir glavni preduvjet za bilo kakvu društvenu i gospodarsku djelatnost. U tom smislu je podrška Turističke zajednice grada Zagreba ovakvim projektima neizostavna, jer je naš cilj poslati poruku kojom ukazujemo i na neke druge životne i društvene vrijednosti, osim ljepote same destinacije.“

Vladimir Dodig Trokut (1949.-2018.) poznati je konceptualni umjetnik i jedna od najznačajnijih i najkompleksnijih osobnosti hrvatske suvremene likovne scene. Njegova instalacija „Imagine“ je, nakon premijernog predstavljanja 2020. godine u zagrebačkoj galeriji Bačva Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, 2021. godine gostovala na Trijenalu skulpture u švicarskom gradu Bad Ragazu te na splitskom Peristilu kao i u bečkoj Albertini prošle godine.

Na prostoru uz Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bit će izložena do svibnja.

Photo credit: Mara Bratoš

Objavljeno: 02.03.2023