Eastern and Central Europe Roadshow – Aktivnosti u Zagrebu

U sklopu tri flagship projekta Europske komisije (JIVE/JIVE2/MEHRLIN ) Zagreb i njegovi posjetitelji ovaj tjedan u popodnevnim satima imaju priliku na ulicama grada vidjeti i upoznati se s prvim autobusom na vodik u službi javnog gradskog prijevoza.

Projekt omogućava demonstraciju vozila na vodik i na taj način promociju vodikovih tehnologija u prijevozu, a ujedno i što veću vidljivosti Republike Hrvatske i grada Zagreba na karti zelene Europe.

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., a svi oni imaju obvezu izrade ugovora o klimi koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom te prometu. Upravo ovaj projekt pruža mogućnost Gradu Zagrebu da nastavi sa svojim aktivnostima i nastojanjima te maksimalno iskoristi mogućnost financiranja zelene tranzicije.

Glavne prednosti autobusa na vodik posebno uključuju kratko vrijeme punjenja, širok domet vožnje, vožnju bez buke, vibracija i bez emisija stakleničkih plinova. Pri korištenju vodika u vozilu, jedini produkt je voda.

Građani će prvi autobus na vodik imati prilike vidjeti u posebnim vožnjama na ulicama Zagreba, a u četvrtak 01. prosinca 2022. godine autobus će se moći vidjeti ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla u periodu od 09:00 do 14:00 sati.

Osim autobusa, u dvorištu Tehničkog muzeja biti će i Mirai - Toyotin prvi automobil na vodik u kojem će se građani moći provozati u društvu proslavljenog hrvatskog automobilista Juraja Šebalja. 

Objavljeno: 30.11.2022