Muzeji izvan muzeja: Jedinstvena kulturna manifestacija u srcu grada

Ako želite upoznati dio bogate kulturne baštine koju čuvaju zagrebački muzeji, prošećite do Trga bana Josipa Jelačića, gdje će se ovih dana odvijati jedinstvena kulturna manifestacija Muzeji izvan muzeja.

Na Trgu bana Josipa Jelačića od 10. do 17. svibnja drugi put se održava manifestacija Muzeji izvan muzeja. Organizatori toga jedinstvenog događanja koje je lani privuklo više od dvadeset tisuća posjetitelja su Hrvatski prirodoslovni muzej i Turistička zajednica grada Zagreba.

Ovim projektom načinjen je iskorak u izlasku muzeja izvan muzejskih prostora kako bi se posjetiteljima približila bogata kulturna baština te prezentacijom zagrebačkih muzeja na inovativan način dodatno obogatila kulturna i turistička ponuda Zagreba. 

Ove godine predstavit će se čak sedam zagrebačkih muzeja u „MIM paviljonu“, impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture u obliku velikog gnijezda, u čijem će „krilu“ biti smješteni muzeji sudionici. Uz Hrvatski prirodoslovni muzej među njima će biti Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski povijesni muzej, Etnografski muzej te Muzejski dokumentacijski centar i gostujući Muzej Radboa iz Radoboja. Svaki od muzeja sudionika predstavit će se u svom modulu s pomno osmišljenim prigodnim izborom izložaka, a sudjelovat će i u realizaciji brojnih radionica i predavanja.

Najveću atrakciju na ovogodišnjoj manifestaciji Muzeji izvan muzeji predstavljat će replika dinosaura iz skupine teropoda, za kojeg se vjeruje da je nekoć obitavao na području današnjeg Istarskog poluotoka. 

Otvaranje ove jedinstvene manifestacije održat će se 10. svibnja, s početkom u 17 sati, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Objavljeno: 08.05.2019