Muzej za umjetnost i obrt: Izložba grafika Ede Murtića

Izložbom Grafike/Nove apstrakcije Ede Murtića završava se obilježavanje stote obljetnice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća.

Do kraja prosinca 2021. godine u Muzeju za umjetnost i obrt traje izložba grafika Ede Murtića (1921.-2005.) kojom Fondacija Murtić predstavlja izdanje nove grafičke mape Nove apstrakcije. Ona je nastala na temelju gvaševa Ede Murtića, velikana hrvatskog slikarstva poznatoga po apstraktnom slikarstvu. Izrađena je u najsuvremenijoj ekskluzivnoj tehnici digigrafike u limitiranoj ediciji Fondacije Murtić.

Tom izložbom, kojom se završava obilježavanje stote obljetnice umjetnikova rođenja, sumirana je aktivnost Fondacije osnovane s ciljem očuvanja njegove ostavštine. Treba reći i to da Muzej za umjetnost i obrt nije slučajno odabran za završni događaj značajne obljetnice jer je upravo u njemu 1990. održana najveća izložba toga umjetnika – Retrospektiva Ede Murtića 1938.-1990. godine.

Recimo i to da je ova izložba posljednja prije zatvaranja zgrade Muzeja za umjetnost i obrt zbog obnove konstrukcije nakon potresa.

Objavljeno: 15.12.2021