Muzej suvremene umjetnosti: Katastrofa neviđenog, izložba slika Radenka Milaka

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti tijekom studenoga može se pogledati izložba Radenka Milaka, istaknutog slikara suvremene generacije čija su djela rado viđena u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama.

Katastrofa neviđenog izložba je autora Radenka Milaka, slikara iz Banjaluke (Bosna i Hercegovina) čija se djela mogu vidjeti u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama, a 2017. godine svoju je zemlju predstavljao na 58. Venecijanskom bijenalu projektom „Universe of  Disaster“.

Izložba se održava u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti do 29. studenoga ove godine.

Radenko Milak muzejsku i galerijsku scenu zaintrigirao je crno-bijelim akvarelima s motivima preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz online arhiva te s društvenih mreža i elektronskih portala. No, ne radi se o jednostavnom kopiranju fotografija ili motiva preuzetih s nekog drugog medija, nego se u svojem umjetničkom izrazu služi poetičnim slikarskim postupkom ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene ili potisnute stvarnosti, što djelima daje snažnu i autentičnu poruku kojom je osigurao jedinstveno mjesto na sceni svjetske suvremene umjetnosti, prenoseći na promatrače duboko proživljena stanja.

Česti su motivi njegovih slika velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomna društvena i kulturna događanja. Svojim opusom tematski pokriva nedavnu prošlost, ali i turbulentnu stvarnost pa se u Muzeju suvremene umjetnosti mogu vidjeti autorska djela vezana uz izbjegličku i migrantsku krizu, klimatske promjene, povijest ekonomske i rasne nejednakosti, društvenu opsesiju nadzorom i kontrolom, pa sve do trenutne krize vezane uz pandemiju virusa COVID-19. Na zagrebačkoj izložbi može se vidjeti nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata kao i animirani filmovi izvedeni prema motivima iz postojećih filmskih dokumentarnih predložaka.

U Otvorenoj galeriji Muzeja suvremene umjetnosti do 8. studenoga može se pogledati i izložba Umjetnost djeluje!/Art Works nastala u sklopu međunarodnog interdisciplinarnog projekta „Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi“ (Art Works! European Culture of Resistance and Liberation) koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih. Izložba je tijekom ljetnih mjeseci bila prikazana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti MUSEION u Bolzanu (Italija), iz Zagreba seli u muzej Erlauf Erinnert u istoimenom mjestu u Austriji, a početkom 2021. godine planirano je njezino postavljanje u Berlinu.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti u svojim zbirkama ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Muzej je osnovan 1954. godine, a od 2009. godine djeluje u novoj zgradi i jedan je od simbola zagrebačke četvrti Novi Zagreb smještene južno od rijeke Save.

Objavljeno: 04.11.2020