Mali Zagreb: Grad u gradu

Kad u šetnji zagrebačkim ulicama, trgovima i parkovima naiđete na minijature znamenitih zgrada i radnji, to se pred vama otvara grad u gradu – Mali Zagreb.

Sve do 30. rujna u Zagrebu vas očekuje Mali Zagreb, umjetnički projekt minijaturnih instalacija koji je ove godine inspiriran obrtima i njihovim radnjama. Na četrnaest gradskih lokacija čekaju vas podsjetnici na vrijeme kada su mnogo više nego danas vrijedne ruke obrtnika izrađivale predmete uporabne, nerijetko i umjetničke vrijednosti ili pak svojim znanjima i umijećem građanima olakšavali svakodnevni život. Urari, postolari, krojači, slastičari… svi su oni svoju egzistenciju gradili na uslugama stanovnicima grada, svaki sa željom da bude nečim drugačiji i bolji od drugih. Ta se raznovrsnost i specifičnost, koja se mijenjala i razvijala tijekom godina, odražavala i na vanjskom i unutarnjem uređenju prostora koji vas sada u minijaturnom obliku očekuju na brojnim zagrebačkim lokacijama. Ovaj je projekt i svojevrsno priznanje obiteljskoj tradiciji i obrtima koji su upornošću i vizijom svojih vlasnika rasli i razvijali se, a mnogi obrtnici nastavili su raditi u generacijskom nizu sve do današnjih dana.

Projekt Mali Zagreb održava se drugu godinu za redom, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba. „Mali Zagreb, projekt koji nam je odmah svima prirastao srcu, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane i goste“, ističe direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld te nastavlja: „Veseli me da imamo prilike ponovo potražiti i razgledati prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda.“

Mapa sa svim lokacijama minijaturnih instalacija Mali Zagreb dostupna je u Centrima za posjetitelje, na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba ili online na web stranicama www.malizagreb.com.

Objavljeno: 18.05.2022