Mala scena: Kazalište vam dolazi!

U proteklih četvrt stoljeća kazalište Mala scena prošlo je dug put, u simboličnom smislu vlastitim razvojem, ali i doslovno putujući ususret gledateljima u Hrvatskoj i izvan nje. I u ovoj godini taj se put na kotačima, sada na posve drugačiji način, nastavlja…

Kazalište Mala scena – čije su predstave namijenjene djeci od najmanjeg uzrasta nadalje, ali su uvijek zanimljive i odraslima – stvaralački je put započelo 1986. godine. Prve su tri godine odlazili u goste publici u svim dijelovima Hrvatske vozeći sve što je za ta gostovanja trebalo u „fićekima“ i „stojadinima“, skromnim automobilima veličinom, komforom i brzinom primjerenima tadašnjem vremenu. Ni izgradnja vlastitog kazališnog prostora nije ih zaustavila u tom putovanju ususret gledateljima pa su starim kombijem nabavljenim u Njemačkoj proputovali cijelu Hrvatsku i pola Europe. Predstava Baršunasti zečić 1995. godine imala je premijeru u autobusu koji su dobili od kolega iz Nizozemske. U 2020. godini zbog pandemije se susret s publikom događao online tako da je priređeno gotovo stotinu virtualnih druženja bez granica. Taj se niz i dalje nastavlja.

No, putovanja ususret gledateljima početkom ove godine dobivaju i novu dimenziju projektom – Kazalište na kamionu! Vrijeme je, naime, pokazalo da virtualni susreti ne mogu zamijeniti stvarne, one uživo, te da je, kako kažu, kazalište kolektivno iskustvo koje nastaje i oplemenjuje se interakcijom.

Iz toga je razloga ansambl Male scene upravo u potrazi za doniranim kamionom koji bi novi život započeo kao putujuće kazalište i pozornica na distanci, a opet tako blizu gledatelja. Predstave će se, planiraju u Maloj sceni, moći gledati s prozora, balkona, na livadi… i tako osigurati glumcima i publici toliko važno druženje, poštujući ujedno i mjere o distanci. Kazalište vam uskoro dolazi!

Objavljeno: 11.02.2021