Ljeto u Zagrebu: U znaku zanimljivih programa

Zagrebačko će ljeto gostima pružiti mnoge zanimljive programe u čijem će znaku živjeti gradske ulice i trgovi te nas tako odvesti na nostalgično putovanje prošlošću, ali i snažno povezati sa svijetom u kojem živimo.

Iako je pandemija odgodila mnoge planove i promijenila svijet u kojem živimo, s ljetom se na ulice i u dvorane vraćaju priredbe zanimljive stanovnicima Zagreba kao i gostima. Neke će od njih probuditi nostalgična sjećanja na život grada kao što su Ljeto na Štrosu, u čijem će znaku gornjogradske ulice živjeti sve do 1. rujna, Zagrebački vremeplov koji sve do kraja listopada oživljava slike i glazbu nekadašnjega Zagreba i još mnoge druge.

Gastro Music Fest održava se od 19. do 28. lipnja, a po četvrti put u prekrasnom zagrebačkom parku Zrinjevcu privlači goste odličnim spojem zagrebačke gastronomije i glazbe.

Od lipnja do kraja kolovoza nezaobilazna adresa ljubitelja filma i kulture bit će Ljetna pozornica Tuškanac, smještena na ljeti posebno ugodnom vanjskom prostoru u park šumi Tuškanac. U tom kultnom kinu na otvorenom pripremaju se zanimljivi filmski, glazbeni i drugi kulturni programi.

Petu godinu zaredom održava se Booksa, jedna od manifestacija kojima je upravo ovo vrijeme dalo novu energiju, promijenilo mjesto održavanja, ali i produžilo vrijeme trajanja. Umjesto tjedan, Booksa sada traje cijeli mjesec te se preselila u park, a time i dobila novi naziv Booksa u parku. Za sudionike i poklonike književnih razgovora, filmskih programa, koncerata i edukativnih druženja to je doista dobra vijest i motiv da boravak u Zagrebu planiraju od sredine lipnja do sredine srpnja.

Ljeto u Tehničkom muzeju, koje traje od početka lipnja pa sve do 6. rujna, pretvara dio prostora Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao i njegovog vrta u umjetničku oazu u kojoj će se održavati zanimljive izložbe, kazališne predstave, koncerti, paneli, nastupi DJ-eva, pub kvizovi i drugi programi čija je atraktivnost već potvrđena prethodne dvije godine.

Na istoj će se lokaciji od 27. do 29. kolovoza održati Art Zagreb sajam, a od 1. do 6. rujna Zagreb Design Week.

Od 19. lipnja pa sve do 6. rujna traje manifestacija Art Park Ribnjak koja po peti put okuplja street art umjetnike i glazbenike kao i sve njihove poklonike, pružajući mogućnost za umjetničko izražavanje kao i druženje u izuzetnom zagrebačkom ambijentu.

Bogatom se popisu događanja treba dodati i jedan od najboljih kulturnih i multimedijskih festivala Ljeto u Muzeju suvremene umjetnosti koji se održava od 27. lipnja do 18. srpnja. Tridesetdevete Večeri na Griču, koje traju od 5. do 14. srpnja, jamstvo su umjetničkog doživljaja za ljubitelje ozbiljne glazbe. Čak 54 godine duga je povijest Međunarodne smotre folklora, koja će od 15. do 19. srpnja privući sve koji njeguju folklornu tradiciju, ali i one koji je vole. Pažnju će stanovnika Zagreba i posjetitelja ovoga ljeta zaokupiti i umjetnički projekt Okolo, Festival umjetničkih zastavica kao i Ljeto na Ribnjaku – Matoš u gostima.

No, popis zagrebačkih događanja – uvijek u skladu s visokim zdravstvenim i higijenskim standardima – nabrojanim još nije gotov pa goste Zagreba očekuju i mnoga druga ugodna iznenađenja.

Objavljeno: 26.06.2020