Kulturna scena: Projekti na otvorenom i u virtualnom prostoru

Neke zagrebačke muzeje, galerije i kazališta danas posjećujemo, drugi virtualno „ulaze“ u naše domove, a treći izvedbama izlaze na otvorene prostore nama ususret i dio su života ovoga grada.

Mnogi su zagrebački muzeji i kazališta ublažavanjem epidemioloških mjera otvorili svoja vrata te posjetiteljima priuštili toliko željeni povratak u svijet umjetnosti koji nam je zbog epidemije, a onda i razornog zagrebačkog potresa bio uskraćen.

No, ni u to vrijeme izolacije kulturni život nije stao nego se vrlo brzo preselio u virtualni svijet te su tako postavi muzeja, galerija, knjižnica kao i koncerti i kazališne predstave za djecu i odrasle bili dostupni online. Iako je tih dana posjećenost virtualnoj kulturi bila i brojnija nego što je broj stvarnih posjetitelja u prostorima ograničenog kapaciteta, neposredan je susret s kulturom mnogima nedostajao. Vidljivo je to i po oduševljenju Zagrepčana kojima su glazbeni umjetnici u vrijeme oštrih epidemioloških mjera pripremali kvartovske koncerte, a baš ničim nisu narušavali propisana pravila: pridržavali su ih se umjetnici kao i oduševljena publika koja ih je pratila s balkona i prozora.

Sada ponovo posjetitelji zagrebačkih muzeja, među kojima su Muzej grada Zagreba, Muzej prekinutih veza, Muzej iluzija i drugi, mogu uživati u njihovim postavima uživo, a neke će druge, na žalost, i dalje moći posjećivati jedino virtualno. Srećom, u potresu je ostala neoštećena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta pa predstave u prostoru kazališta kao i izvan njega publici pružaju radost povratka scenskoj i glazbenoj umjetnosti.

Objavljeno: 26.06.2020