Jubilej: 50 godina malonogometnog turnira Kutija šibica

Malonogometni turnir Kutija šibica, najvažniji u regiji, ove godine obilježava pola stoljeća održavanja. Tajna njegova trajanja i uspjeha jest u tome što je pobjeda i dalje više pitanje slave, prestiža i emocija negoli financijskog interesa.

I ove će se godine u zagrebačkim sportskim dvoranama okupiti sportaši na malonogometnom turniru Kutija šibica. Turnir se održava od 20. studenoga do 29. prosinca, a uz glavni, 50. turnir održat će se i 14. veteranski turnir i 5. turnir za žene. Turnir će se igrati u više dvorana, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Turnir Kutija šibica dobio je ime po sportskoj dvorani u zagrebačkom kvartu Trešnjevka koja je 1971. godine bila najveća u gradu, ali ipak toliko malena da joj je naziv potpuno pristajao. Interes za malonogometni turnir naglo je rastao. Tako je početne 1971. godine na njemu sudjelovalo osam momčadi, dvije godine kasnije – kada je otvoren za javnost – nadmetalo se 40 momčadi, 1975. godine prešao je granicu od stotinu momčadi (118), već tri godine kasnije broj je gotovo udvostručen, a rekordne 1985. godine bilo ih je čak 648. Jednakom impresivnom dinamikom rastao je i broj zainteresiranih gledatelja pa se bez dvojbe može reći da je Zagreb živio i danas živi sa svojom Kutijom šibica. Iako je za najbolje predviđen nagradni fond, tajna je uspješnosti turnira i pola stoljeća dugog trajanja kao i posebne atmosfere u tome što je sudjelovanje na njemu kao i pobjeda pitanje slave i prestiža više negoli novca.

Objavljeno: 11.11.2021