Izložbe Igračke – djetinjstvo zauvijek: Jeste li spremni za nostalgično putovanje?

Igračke u svakome od nas bude prisjećanje na djetinjstvo i izazivaju nostalgiju pa će jedanaest izložbi projekta „Igračke – djetinjstvo zauvijek“ pomoći da se prisjetimo tih dana, ali i naučimo mnogo o tradiciji kao i o suvremenom oblikovanju igračaka. Za djecu i roditelje bit će to idilično putovanje u svijet mašte, igre i bezbrižnosti…

Projekt Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek sastoji se od 11 izložbi, od kojih središnja istoimenoga naziva traje od 8. lipnja ove godine do 22. svibnja 2022. godine. Njome se na edukativan, djeci privlačan i prilagođen način govori o tradicijskim igračkama, posebice onima iz Hrvatskog zagorja koje se nalaze na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO-v Reprezentativan popis nematerijalne baštine u Europi. Tu će djeca i odrasli imati prilike vidjeti umjetničke i tvorničke igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas kao i igračke koje su ugledni hrvatski umjetnici radili za poznate strane naručitelje i muzeje. Izložba je popraćena i crtanim filmovima u produkciji Zagreb filma, poznatog po Zagrebačkoj školi crtanog filma, a za posjetitelje se priređuju i popratne edukativne radionice te tematske izložbe drugih zagrebačkih muzeja.

Uz središnju izložbu Etnografskog muzeja, sastavni je dio projekta još deset gostujućih izložbi u suradnji sa sedam zagrebačkih muzeja – Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatskim povijesnim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom, Arheološkim muzejom u Zagrebu, Tehničkim muzejom Nikola Tesla, Hrvatskim športskim muzejom i Muzejom suvremene umjetnosti. U pripremu pojedinačnih izložbi uključeni su Savez društava Naša djeca Hrvatske, zagrebački obrtnici i dizajneri dječjih igračaka Jasmina Kosanović i Lea Vavra, a partner projekta je Zagreb film. Dok središnja izložba Etnografskog muzeja traje godinu dana, gostujuće, postavljene u reprezentativnom prostoru male dvorane Etnografskog muzeja, traju svaka mjesec dana.

Objavljeno: 07.06.2021