INmusic 2022: Premijerni nastup svjetski poznatih glazbenika

Petnaesti INmusic festival, uvršten među dvadeset najvažnijih svjetskih glazbenih događanja u 2022. godini, na pozornice zagrebačkog Jaruna dovodi nova glazbena imena i novu energiju.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, u Zagrebu će se od 20. do 23. lipnja petnaesti put održati INmusic festival. Prvi put će festival, koji se tradicionalno održava na lokaciji jarunskih otoka, trajati četiri dana, dok će prateći festivalski kamp u koji dolaze posjetitelji iz više od 50 zemalja, biti otvoren sedam dana.

Na impresivnom popisu izvođača INmusic festivala #15 nalaze se The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, White Lies, Fontaines D.C., Gogol Bordello, Amadou & Mariam, Sleaford Mods, Snapped Ankles, The Comet Is Coming, Tamikrest, Hinds, Dry Cleaning i mnogi drugi.

Uz publici ovoga festivala već otprije poznate, ali uvijek zanimljive i intrigantne izvođače, na ovogodišnjem su repertoaru i imena svjetski poznatih izvođača koji na INmusicu nastupaju prvi put. Tako su nastup potvrdili The Killersi, jedan od najvećih glazbenih sastava 21. stoljeća sa šest multiplatinastih studijskih albuma, desecima globalnih hitova i pjesama koje su obilježile proteklih 15 godina.

Publici jubilarnog festivala ove godine premijerno će se predstaviti i aktivistička krautrock četvorka Snapped Ankles s jedinstvenim spojem post-punka, krautrocka i elektronske glazbe u prepoznatljivo kaotičnom performativnom art rock nastupu. Ta istočnolondonska četvorka tajnog je identiteta i nastupa pod maskama inspiriranim staroslavenskim šumskim demonima te multimedijalnim nastupima kritizira koncept progresa po svaku cijenu i ignoriranje klimatske krize. 

Prvi put na INmusic festivalu nastupa britanski post-punk bend Dry Cleaning, jedan od najintrigantnijih novih glazbenih sastava koji privlači pažnju jedinstvenim spojem specifične vokalne izvedbe Florence Shaw i post-punk instrumentala. 

Premijerno će na jarunskoj pozornici nastupiti i britanski post-punk duo Sleaford Mods koji svojim glazbenim ostvarenjima nemilosrdno i kritički progovara o aktualnim političkim i društvenim temama britanske i svjetske današnjice.

Cijena četverodnevne ulaznice za INmusic festival 2022. godine je 599 kuna, a sedmodnevna kamperska ulaznica stoji 250 kuna.

Treba reći da je kultni britanski glazbeni časopis New Musical Express zagrebački INmusic festival uvrstio među 20 najiščekivanijih festivala u svijetu u 2022. godini te se Zagreb tako ponovo potvrdio kao relevantna točka europske festivalske glazbene scene.

Objavljeno: 09.03.2022